Διά βότανα, τσιμπήματα εντόμων, τσίμπημα μέλισσας, τσίμπημα σφήκας, όπως γράφει ο Διοσκουρίδης για βοτανοθεραπεία, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Σχεδόν όλες οι φίλες ή οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ κάποια στιγμή στη ζωής τους ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απειλητικό έντομο, όπως είναι για παράδειγμα η μέλισσα και η σφήκα. Το ιδιαίτερο γνώρισμά τους το οποίο τα καθιστά φόβητρο στη σκέψη πολλών ανθρώπων εντοπίζεται στη δύναμη του κεντριού τους. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα τα οποία εκδηλώνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις εξ αιτίας της επιθέσεως αυτών των προαναφερθέντων εντόμων. Το τσίμπημα μέλισσας ή το τσίμπημα σφήκας και τα τσιμπήματα εντόμων εν γένει, ανέκαθεν αποτελούσαν σοβαρό πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού κατορθώνουν να δημιουργούν διάφορες ενοχλήσεις με μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπτώσεις. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να εντοπιστούν βότανα για βοτανοθεραπεία των τσιμπημάτων και ασχολήθηκαν αρκετοί ερευνητές. Από τους πιο σημαντικούς ήταν ο Διοσκουρίδης, στο πρόσωπου του οποίου η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει αναφερθεί σε πολλά άλλα από τα κείμενά της.
Ο μεγάλος Έλληνας βοτανολόγος και φαρμακολόγος του αρχαίου Κόσμου δεν ασχολήθηκε καν με την περιγραφή της συμπτωματολογίας των συγκεκριμένων τσιμπημάτων διότι ήταν τόσο συχνά ώστε άπαντες τα γνώριζαν. Προσέφερε, όμως, μερικές απλές επιγραμματικές συμβουλές οι οποίες μπορούσαν να καταπραΰνουν ένα θύμα με τη χρήση κάποιων συνηθισμένων φυτών.
Κατά τη γνώμη του Διοσκουρίδη το δήγμα, δηλαδή το τσίμπημα μέλισσας ή τσίμπημα σφήκας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάπλασμα το οποίο δημιουργείται από την κοινή μολόχα, αλλά και το κριθάλευρο με το ξύδι, ενώ επιπροσθέτως μπορεί να στάξουμε λίγες σταγόνες του γαλακτώδους υγρού που ρέει στο εσωτερικό της συκιάς επί του συγκεκριμένου σημείου του δέρματος το οποίο υποφέρει.
Τέλος, ομοίως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος ένα επίθεμα με άλμη ή θαλασσόνερο στο πάσχον τμήμα του ατόμου το οποίο είχε την ατυχία να υποστεί την επίθεση των συγκεκριμένων εντόμων.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων