Διά όζον εις την ατμόσφαιρα, τα φυτά, το περιβάλλον και τα προβλήματα φυτών. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι τα διάφορα καλλωπιστικά φυτά κήπου είναι οργανισμοί οι οποίοι αλληλεπιδρούν ποικιλοτρόπως με το περιβάλλον τους. Οι κλιματικές συνθήκες ή τα κλιματολογικά φαινόμενα αποτελούν παραμέτρους οι οποίες είναι εις θέσιν να επηρεάσουν ακόμα και καθοριστικώς τη ζωή των φυτών με το να επιδρούν στους μηχανισμούς οι οποίοι καθορίζουν την ολοκλήρωση των λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών λειτουργιών τους, όπως είναι για παράδειγμα η φωτοσύνθεση, η διαπνοή, η ανθοφορία ή η καρποφορία. Όμως, ανάμεσα σε αυτές τις παραμέτρους υπάρχουν και κάποιες οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες παρατηρείται μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια του συσχετισμού των συμπτωμάτων φυτοπαθολογικών προβλημάτων και των αιτιών που τα προκαλούν. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγεται και η περίπτωση που αφορά στο όζον και την επιρροή του στους ελληνικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους.
Με απλά λόγια, το όζον είναι τριατομικό οξυγόνο. Εντοπίζεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις και με την παρουσία του απορροφάται η επιβλαβής υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προστατεύοντας τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά στον πλανήτη από τη βλαβερή επίδρασή της. Δυστυχώς, διάφοροι παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα ορισμένα μετεωρολογικά φαινόμενα, συμβάλλουν στη μεταφορά ποσοτήτων όζοντος προς τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Επίπτωση αυτής της παρουσίας σε χαμηλότερα ύψη είναι να μετατρέπεται το όζον σε φυτοτοξικό ρύπο με ζημιογόνο δράση σε πολλά φυτά.
Η επιβλαβής δράση του εκδηλώνεται με ύπουλο τρόπο διότι είναι αόρατο και τα συμπτώματα της τοξικότητός του μοιάζουν σαν να προήλθαν από άλλους παράγοντες, οπότε ο συντηρητής του κήπου δυσκολεύεται να προσδιορίσει το όζον για να το χαρακτηρίσει υπαίτιο των προβλημάτων των φυτών. Επιπροσθέτως, επειδή μεταφέρεται εύκολα στην ατμόσφαιρα μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από εκεί όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η μεγάλη συγκέντρωσή του.
Στην Ελλάδα το όζον μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά είδη φυτών, όπως είναι για παράδειγμα τα σιτηρά ή τα κηπευτικά. Μάλιστα, τα φυτά εμφανίζουν διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας απέναντι σε τοξικότητες από όζον. Για παράδειγμα η φασολιά είναι πολύ ευαίσθητη σε αντίθεση με το ραδίκι. Αυτό το όζον εισέρχεται στο εσωτερικό των φυτικών ιστών από τα στομάτια των φύλλων και είναι οξειδωτικό. Προσβάλλει το εσωτερικό των κυττάρων δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της φωτοσυνθετικής διαδικασίας.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από όζον είναι νεκρωτικές κηλίδες στη φυλλική επιφάνεια οι οποίες αρχικώς καταλαμβάνουν μικρές περιοχές στα φύλλα, αλλά σταδιακώς επεκτείνονται καλύπτοντας μεγαλύτερες επιφάνειες. Το κιτρίνισμα και η πρόωρη γήρανση των φύλλων, που οδηγούν σε πρώιμη φυλλόπτωση, επίσης μπορούν να αποδοθούν στην επίδραση του όζοντος το οποίο εξασθενεί σταδιακώς όλο το φυτό. Φυσικά, υπό τέτοιες συνθήκες η παραγωγή και ποιότητα των ανθέων ή τωνκαρπών υποβαθμίζονται.
Η προϊούσα εξασθένηση του φυτού το οποίον υποφέρει από τοξικότητα όζοντος συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας απέναντι σε παράσιτα και ασθένειες, αλλά και στις καταπονήσεις υπό διαφόρων αντίξοων καιρικών συνθηκών. Διά γυμνού οφθαλμού αρκετά δύσκολα γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση φυτοπαθολογικού προβλήματος εξ αιτίας όζοντος. Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, το όζον ασκεί παραπλανητική δράση η οποία μπορεί να εξακριβωθεί και να διαπιστωθεί με ακρίβεια κατά κανόνα με τη βοήθεια του εργαστηριακού ελέγχου.
Τέλος, προληπτική προστασία του κήπου μας, που ενδέχεται να βρίσκεται εκτεθειμένος σε τέτοια φαινόμενα, αποτελεί κάθε τακτική μας η οποία περιορίζει το άνοιγμα των στοματίων των φύλλων, η εγκατάσταση φυτών με αυξημένη αντοχή στην άμεση επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η χρήση εγκεκριμένων μυκητοκτόνων και η εφαρμογή νέας τεχνολογίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών έναντι θερμικών καταπονήσεων.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων