Διά βότανα στα τραύματα, αρθριτικά, τσιμπήματα ή δαγκώματα και το μελισσόχορτο ή Melissa officinalis, καθώς γράφει ο Διοσκουρίδης, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ένα από τα πιο γνωστά βότανα με το οποίο ασχολήθηκαν πάρα πολλοί εκλεκτοί φαρμακολόγοι ανά τους αιώνες είναι το περιώνυμο μελισσόχορτο ή μέλισσα ή μελισσόφυλλο ή μελίτταινα, δηλαδή η Melissa officinalis. Είναι ένα ξηρανθεκτικό φυτό το οποίο ανέκαθεν ευδοκιμούσε στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η ιδιαιτέρα οσμή η οποία αναδίδεται από τα φύλλα του όταν τα τρίψουμε, που σε κάποιους θυμίζει τη μυρωδιά του λεμονιού ή του κιτρολέμονου. Είναι ποώδες φυτό με εκπληκτικές αντοχές στις θερμικές καταπονήσεις και ταχύτατα ή πανεύκολα ιδιαιτέρως στους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους της νοτίου Ελλάδος. Λέγεται μελισσόχορτο επειδή οι μέλισσες ξετρελαίνονται για τα μικρά κατάλευκα άνθη που αναπτύσσει συνήθως το καλοκαίρι όταν ανθοφορεί. Η αξία του υπό της μορφής του βοτάνου ήταν αδύνατο να αγνοηθεί από τον κατά πάσα πιθανότητα πιο επιφανή φαρμακολόγο της αρχαιότητος, που ήταν ο Διοσκουρίδης. Γεννήθηκε στην Ανάζαρβο της Κιλικίας και έζησε τον πρώτο αιώνα μετά το Χριστό (1ος αιών μ. Χ.), καταγράφοντας πολυάριθμες πληροφορίες γύρω από τα βότανα. Για αυτό μέσα από τα κείμενά του αντλούνται εξαιρετικώς πολύτιμες γνώσεις για βότανα ή βοτανοθεραπείες ακόμα και κατά τη σύγχρονη εποχή.
Το μελισσόχορτο θεωρείται ότι είναι από τα πιο αξιόλογα βότανα, οπότε έχει μελετηθεί κατά κόρον ανά τους αιώνες γύρω από διάφορα προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά τα οφέλη του για την ευημερία του ανθρώπου και ειδικώς τα φύλλα του διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στις βοτανοθεραπείες. Όμως, χρειάζεται να τονισθεί το ότι η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πάντοτε συνιστά προς τις φίλες και τους φίλους της πρωτίστως να αναζητούν την αρωγή ενός αρμόδιου ιατρού δια οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Με βάση τα διδάγματα τα οποία συλλέγουμε από τα έργα του Διοσκουρίδη, θα επισημάνουμε το ότι εάν βρέξουμε τα φύλλα του συγκεκριμένου βοτάνου με κρασί και τα κάνουμε κατάπλασμα μπορούμε να βοηθηθούμε στην αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από σκορπιούς και αράχνες-φαλάγγια ή των δαγκωμάτων από σκύλους.
Μία άλλη χρήση, επίσης μόνο των φύλλων του μελισσόχορτου υπό της μορφής καταπλάσματος, έχει να κάμνει με την αντιμετώπιση του άλγους των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας φαρμακολόγος ισχυρίζεται μέσα τα κείμενά του το γεγονός ότι το κατάπλασμά τους ανακουφίζει από τους πόνους ή τις ενοχλήσεις τις οποίες προκαλούν τα αρθριτικά.
Επιπροσθέτως, εάν αναμείξουμε τα φύλλα μαζί με λίγο αλάτι και το μείγμα γίνει πάλι κατάπλασμα, τότε είναι δυνατή η καταπολέμηση ραγάδων ή σκασιμάτων στο δέρμα, αλλά μπορεί παραλλήλως να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ανοικτών πληγών.
Το αφέψημα των φύλλων κατά τον Διοσκουρίδη είναι κατάλληλο για πάρα πολλές χρήσεις. Εάν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις πιο σημαντικές θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με την επισήμανση ότι αυτό το αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ ευθείαν σαν υλικό για ατμόλουτρα. Ομοίως, είναι κατάλληλο εμμηναγωγό υλικό. Από την άλλη μεριά είναι χρήσιμο σε όσους υποφέρουν από οδονταλγίες γιατί μπορεί να το αξιοποιήσουν σαν διάκλυσμα, δηλαδή σαν υγρό για στοματικές πλύσεις. Μία διαφορετική χρήση του είναι αυτή κατά την οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις δυσεντερίας υπό της μορφής κλύσματος.
Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι πάντοτε κατά τον Διοσκουρίδη όσοι υποφέρουν από ορθόπνοια, που είναι βαρεία μορφής δύσπνοια, μπορούν να ανακουφίζονται όταν γλείφουν τα φύλλα του μελισσόχορτου μαζί με λίγο νίτρο.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων