Διά βοτανοθεραπεία, όπως ορίζει ο Διοσκουρίδης, με βότανα κύμινο, μέλι και βούτυρο για να θεραπευτεί ο επίμονος βήχας, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ένα από τα ενοχλητικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν κατά το παρελθόν οι άνθρωποι, αλλά ακόμα συνεχίζουν να υποφέρουν από αυτό, είναι ο επίμονος βήχας. Βεβαίως, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πάντοτε συστήνει προς τις φίλες και τους φίλους της το ότι όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας χρειάζεται πρωτίστως να συμβουλεύονται τον αρμόδιο ιατρό για να ακολουθήσουν τις συμβουλές του. Όμως, κατά το πέρασμα των αιώνων έγιναν πολλές προσπάθειες, άλλοτε με επιτυχίες και άλλοτε ήταν ατελέσφορες, ώστε να βρεθεί ένας κατάλληλος τρόπος για να μετριαστούν οι παρενέργειες αυτού του βήχα. Επειδή το θέμα ανέκαθεν ήταν επίκαιρο, φαίνεται ότι ερέθισε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον πολλών ατόμων τα οποία ήθελαν να ασχολούνται με τα βότανα και τη βοτανοθεραπεία. Έτσι, είναι αρκετά εύκολο το να κατανοήσουμε γιατί ασχολήθηκε με το ζήτημα του επίμονου βήχα και ο Διοσκουρίδης, αφού κατέγραψε συνταγές για βοτανοθεραπεία του βήχα στα κείμενά του τα οποία μπορούμε ακόμα και σήμερα να αναγνώσουμε.
Ο Διοσκουρίδης υπήρξε ίσως ο επιφανέστερος βοτανολόγος και φαρμακολόγος του αρχαίου κόσμου. Γεννήθηκε στην Ανάζαρβο της Κιλικίας και έζησε τον πρώτο αιώνα μετά το Χριστό (1ος αιών μ. Χ.). Μέσα από τα πολυάριθμα κείμενά του αντλούνται εξαιρετικώς πολύτιμες γνώσεις βοτανοθεραπείας. Παρ’ όλο που υπάρχει πιθανώς κάποια ασάφεια ως προς τη γνησιότητα ορισμένων κειμένων τα οποία φέρουν το όνομά του, θα επισημάνουμε, όπως προαναφέραμε, ότι στα πολυποίκιλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται υπάρχουν και προτάσεις του που αφορούν στην ίαση του βήχα.
Έτσι, λοιπόν, με βάση τον Διοσκουρίδη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ή να καταπραΰνουμε τον επίμονο βήχα ο οποίος μας ταλαιπωρεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα από κύμινο, βούτυρο και μέλι.
Η συνταγή και η διαδικασία για τη δημιουργία του μείγματος είναι απλές και γρήγορες. Κατά το μεγάλο Έλληνα βοτανολόγο, μπορούμε να βράσουμε ίσες ποσότητες από αγνό μέλι και βούτυρο. Το βράσιμο του μελιού προκαλεί ένα άφρισμα στην επιφάνειά του το οποίο πρέπει πρώτα να απομακρυνθεί πριν προσθέσουμε το βούτυρο. Στη συνέχεια εισάγουμε μία μικρή ποσότητα από κύμινο. Αφού ανακατέψουμε τα τρία υλικά παράγεται το τελικό προϊόν που χρειαζόμαστε. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να καταναλωθεί.
Έτσι δημιουργούμε ένα υγρό παχύρευστο μείγμα το οποίο, με βάση πάντα τον Διοσκουρίδη, μπορεί να μας συνδράμει στην καταπολέμηση του ενοχλητικού βήχα.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων