Σπαζοκεφαλιές με φυτά για ψυχαγωγία, όπως οι γρίφοι τα λάχανα και ο Πυθαγόρας, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Αυτή η σπαζοκεφαλιά είναι διασκευή από την ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ενός μαθηματικού και γεωμετρικού γρίφου του Brian Bolt ο οποίος προέρχεται από σχετικό βιβλίο του υπό των εκδόσεων Κάτοπτρο, που συστήνουμε την απόκτησή του. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ίσως, πολλές φίλες ή φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αναπολώντας το παρελθόν να θυμούνται τα διάφορα παιγνίδια που παίζαμε για να ψυχαγωγηθούμε όταν ήμασταν παιδιά. Τότε δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά μέσα ή αντίστοιχα άλλα τεχνολογικά μέσα και οι κοινωνικές επαφές ενδεχομένως να ήταν πολύ πιο πυκνές, αγαθές και ειλικρινείς. Μερικά από τα παιγνίδια μας ήταν η ενασχόληση με τον εντοπισμό και την επίλυση μαθηματικών παραδόξων, αλλά και οι διάφοροι γρίφοι ή οι μαθηματικές σπαζοκεφαλιές, που έπρεπε να λύσουμε με σκοπό να κερδίσουμε κάποιο έπαθλο το οποίο ήταν συνήθως ένα αναψυκτικό ή ορισμένοι βώλοι. Θέλοντας να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτές τις μάλλον καλύτερες και πιο αγνές εποχές, θα διασκευάσουμε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σπαζοκεφαλιές τις οποίες γνωρίσαμε μέσα από κατάλληλα βιβλία πριν από πολλά χρόνια.
Έτσι, λοιπόν, μια ηλιόλουστη ημέρα ο Πυθαγόρας απεφάσισε ότι ήταν η ώρα να φύγει από το πανέμορφο νησί του, δηλαδή τη Σάμο και να ταξιδέψει μακριά μέχρι τη Σικελία προκειμένου να φέρει σε πέρας κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Μόλις κατέληξε σε αυτήν την απόφαση θεώρησε σκόπιμο να την ανακοινώσει στους φίλους του. Μίλησε στους συνανθρώπους του και τους ενημέρωσε για το ότι θα έλειπε από τη συντροφιά τους για αρκετό καιρό. Όλοι οι επιστήθιοι φίλοι του Πυθαγόρα ένοιωσαν την ανάγκη να τιμήσουν το μοναδικό και εξαιρετικό φίλο τους με τη διεξαγωγή μίας μικρής και λιτής γιορτής προς τιμήν του. Πράγματι, όταν έφθασε η ημέρα αυτής της δεξιώσεως, όλοι συμμετείχαν με ευχαρίστηση. Όταν τελείωσαν, ο Πυθαγόρας πήρε το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι του. Περπατώντας σιγά και νωχελικώς στα στενά πετρόκτιστα ή χωμάτινα δρομάκια του νησιού έφθασε έξω από το σπίτι ενός παλιού του φίλου με το όνομα Ευρύαλος, που είχε φύγει νωρίτερα από τη γιορτή ώστε να διευθετήσει ένα προσωπικό πρόβλημα. Επίσης, είχε απίστευτη μανία με την καλλιέργεια των ζαρζαβατικών. Η αλήθεια είναι ότι ο Ευρύαλος κάθονταν στα μαρμάρινα σκαλοπάτια περίλυπος στηρίζοντας το κεφάλι του με το χέρι στο πηγούνι. Βεβαίως, ο Πυθαγόρας αναστατώθηκε βλέποντας έτσι αυτόν τον παλαιό γνώριμο και τον πλησίασε ανήσυχος.
– «Τύχην αγαθή Ευρύαλε!. Μα τί έχεις και είσαι τόσο αναστατωμένος;», απόρησε ο Πυθαγόρας και τον άγγιξε φιλικώς στον ώμο.
– «Χαίρε και σε εσένα φίλτατε Πυθαγόρα. Δυστυχώς, υποφέρω από ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τον κήπο μου. Ξέρεις πόσο πολύ είμαι παθιασμένος με τον κήπο μου», αποκρίθηκε ο Ευρύαλος.
– «Ξέρω ότι είσαι δεινός κηπουρός φίλε μου, αλλά όλα τα προβλήματα έχουν μία τουλάχιστον λύση. Εάν θέλεις μπορώ να σε βοηθήσω», ανταποκρίθηκε ο Πυθαγόρας.
– «Να, κοίτα τί μου συμβαίνει καλέ μου φίλε. Αφού έχεις έρθει τόσες φορές στο σπίτι μου, φυσικά ξέρεις για το μικρό περιβολάκι που έχω από πίσω», υποστήριξε ο Ευρύαλος και ο Πυθαγόρας έγνεψε καταφατικώς. Συνέχισε λέγοντας: «Σε αυτήν την γη καλλιεργώ λίγα φυτά ώστε να τα τρώγω μαζί με την κυρά μου. Αλλά εδώ και δύο εβδομάδες με έχει τρελάνει για να φυτέψω λάχανα. Μάλιστα πήγε ξημερώματα στην αγορά και μου έφερε ακριβώς δέκα θαυμάσιες ρίζες. Θέλει να τις φυτέψω οπωσδήποτε όλες σήμερα, αλλιώς θα μου φωνάζει όλη ημέρα αύριο. Μέχρι τώρα έλεγε ότι στον κήπο μας φυτεύω ό, τι θέλω εγώ, κάμνοντας ό, τι μου αρέσει και για τιμωρία πρέπει σήμερα να φυτέψω όλα τα δέκα λάχανα. Δεν ακούει ούτε λέξη, ούτε μπορώ να τη μεταπείσω, αλλά ούτε και να την ηρεμήσω. Όμως, διαπιστώνω ότι επειδή γέρασα αρκετά πια δεν μπορώ να σκάβω συνέχεια εύκολα αυλάκια για πότισμα. Για αυτό έστειλα μήνυμα στο ανιψάκι μου τον ξυλουργό και μου έφτιαξε γρήγορα ένα σύστημα από πέντε ευθύγραμμα καλάμια τα οποία είναι κούφια για να περνάει νερό από μέσα τους και συνδέονται μεταξύ τους με κάτι περίεργες στεγανές κινούμενες εύκαμπτες αρθρώσεις από δέρμα. Ο ανιψιός μου είπε ότι για να λειτουργήσει καλά το πότισμα πρέπει σε κάθε καλάμι πρέπει να ανοίξω οπωσδήποτε μόνο τέσσαρες τρύπες για να τρέχει σωστά το νερό από αυτές. Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ πολύ πώς πρέπει να φυτέψω αυτά τα δέκα λάχανα ώστε να σχηματίζουν πέντε ευθείες και κάθε μία ευθεία να περιλαμβάνει ακριβώς τέσσαρα από αυτά τα λάχανα ώστε να απλώσω τα καλάμια στο χώμα και να ποτίζονται τα φυτά;».
– «Μάλιστα, τώρα κατάλαβα τί σε απασχολεί», είπε σκεφτικός ο Πυθαγόρας και συνέχισε: «Μα αυτό είναι πανεύκολο. Κοίτα ποιο σχήμα πρέπει να δημιουργήσεις». Και χάραξε στο χώμα μπροστά στα πόδια του Ευρύαλου τη διάταξη που πρέπει να έχουν τα λάχανα.
Μήπως μπορείτε να βρείτε και εσείς το σχέδιο με τα λάχανα του Πυθαγόρα;
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων