Διά παγετόπληκτα δέντρα και εσπεριδοειδή ή κλάδεμα όπου υπάρχουν τραυματισμοί φυτών όταν εκδηλωθεί παγετός, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ο παγετός, ανεξαρτήτως μορφής που θα λάβει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και ευημερία των φυτών. Τα εγκαύματα, τα καμένα φύλλα, οι ζημιωμένοι καρποί και πάσης φύσεως τραυματισμοί φυτών οι οποίοι ενδεχομένως έπονται ενός παγετού απασχολούσαν και απασχολούν τους κατόχους ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν όσοι διατηρούν χώρους πρασίνου σε περιοχές της Ελλάδος με βεβαρυμμένο ιστορικό εκδηλώσεως παγετών, όπως είναι για παράδειγμα η Μακεδονία και διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ διατυπώνουν απορίες και έντονες ανησυχίες για το κλάδεμα παγετόπληκτων φυτών και ιδίως όταν ο παγετός έχει πλήξει καλλωπιστικά εσπεριδοειδή στον κήπο. αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες δεδομένου του ότι ο παγετός μπορεί να επηρεάσει ακόμα και ιδιαιτέρως δυσμενώς την καλαισθησία του χώρου πρασίνου, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρκετές φορές το πραγματικό εύρος των επιπτώσεων αποκαλύπτεται προϊόντος του χρόνου και όχι αμέσως μετά την εκδήλωση του φαινομένου.
Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προσπαθώντας να συνεισφέρει για ακόμα μία φορά στην προσπάθεια των φίλων της να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα προβλήματα και τα τραύματα φυτών τα οποία εκδηλώνονται κυρίως σε εσπεριδοειδή παγετόπληκτα δέντρα, θα παραθέσει περιληπτικώς ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Έτσι, λοιπόν, λαμβάνοντας κατά νου τα όσα έχει αναφέρει η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ σε άλλα άρθρα της για τις μορφές παγετού, μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω όσον αφορά στα εσπεριδοειδή παγετόπληκτα δέντρα τα οποία υπέστησαν ζημιές:
α΄) ΕΛΑΦΡΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. Σε αυτήν την εκδοχή τα δένδρα δεν έχουν υποστεί αξιόλογες ζημίες οι οποίες επικεντρώνονται συνήθως σε καψίματα ή βλάβες σε μικρά κλαδιά. Μόλις διαπιστωθεί το πρόβλημα προτείνεται να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα κλαδιά και να ακολουθήσει ψεκασμός με εγκεκριμένο χαλκούχο μυκητοκτόνο. Το δραστικό κλάδεμα δεν ενδείκνυται μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία φυλλικής επιφανείας και ριζικού συστήματος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αναγκαίο.
β΄) ΜΕΤΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν υπ' όψιν δύο παράγοντες. Ο μεν πρώτος είναι το ότι πρέπει να διατηρηθεί ακέραιος όσο το δυνατόν περισσότερος σκελετός του εσπεριδοειδούς. Έτσι, καλό θα ήταν να κοπούν με προσοχή τα ζημιωμένα μικρότερα και μεγαλύτερα κλαδιά, ενώ οι πληγές να προστατευθούν με κατάλληλο χαλκούχο μυκητοκτόνο και ειδική πάστα επουλώσεως πληγών. Ο δε δεύτερος παράγων είναι το ότι πρέπει να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ισορροπία μεταξύ ριζικού συστήματος και φυλλικής επιφανείας. Για αυτό δεν πρέπει να αραιωθεί η νέα βλάστηση για ένα τουλάχιστον έτος εκ της αρχής της θεραπείας.
γ΄) ΒΑΡΙΑΣ ή ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΣ ΒΑΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. Σε αυτήν την υπερβολικώς σοβαρή κατάσταση προτείνουμε να κοπούν προσεκτικώς το τμήμα του κεντρικού κορμού άνω της περιοχής του εμβολιασμού προσπαθώντας να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα προσβεβλημένου ξύλου. Ύστερα λειαίνεται την πληγή, απολυμαίνεται με ένα κατάλληλο χαλκούχο μυκητοκτόνο και τελικώς καλύπτεται με ειδική προστατευτική κρέμα όταν στεγνώσει το μυκητοκτόνο. Εάν το φυτό επιβιώσει από αυτήν την τρομακτική ζημία που υπέστη, τότε εάν η εποχή το επιτρέπει μπορεί να αρχίσει μετά από περίπου πέντε με έξι εβδομάδες να αναπτύσσει νέα βλαστάρια από τους κρυφούς οφθαλμούς του. Πολλά από αυτά θα είναι πυκνά και λαίμαργα, αλλά τονίζεται με επίταση ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούν ακόμα. Εάν κριθεί αναγκαίο μπορούν να προστατευθούν με την εφαρμογή εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, όποτε επιβληθεί κάτι τέτοιο από σχετική ανάγκη. Από τις αρχές Απριλίου του επομένου έτους και εφ' όσον το εσπεριδοειδές δείξει ότι συνέρχεται και αποκαθίσταται η υγεία του, είναι δυνατόν αυτά τα νέα βλαστάρια να κοπούν επιλέγοντας να παραμείνουν ανέπαφα περίπου μόνο τρία εξ αυτών τα οποία είναι πιο εύρωστα και με καλή διάταξη ως προς τον κεντρικό κορμό, με σκοπό να δημιουργήσουν μελλοντικώς τους νέους βραχίονες. καλό θα ήταν να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην ξεκινούν από το ίδιο σημείο, αλλά να σχηματίζουν μία νοητή ελικοειδή διάταξη πέριξ του κορμού και να απέχουν το ένα από το άλλο μία απόσταση περί των δεκαπέντε εκατοστών (15 cm). Εάν υπάρχουν βλαστάρια τα οποία προέρχονται από το υποκείμενο επειδή έχει ζημιωθεί όλο το εμβόλιο, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμό νέου εσπεριδοειδούς.
Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις επιβάλλεται να είμαστε φειδωλοί κατά τη χορήγηση αζωτούχων λιπασμάτων. Ειδικώς στις βαριές ή υπερβολικώς βαριές ζημίες πρέπει για ένα διάστημα να αποφεύγονται τα αζωτούχα λιπάσματα μέχρις να βεβαιωθούμε ότι το φυτό ανακάμπτει. Επιπροσθέτως, μετά από παγετό καλό θα ήταν να διενεργείται στον κήπο μία έκτακτη συντήρηση των δένδρων με φυτοπροστατευτικούς ψεκασμούς κατά των προσβολών από μύκητες όπως είναι για παράδειγμα η κορυφοξήρα (Deuterophoma tracheiphila) η οποία είναι σε θέση να προξενήσει σοβαρότατες ζημίες, ακόμα και ολοκληρωτική καταστροφή ενός εσπεριδοειδούς παγετόπληκτου δένδρου, όπως είναι για παράδειγμα η λεμονιά.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων