Σπαζοκεφαλιές με φυτά για ψυχαγωγία, όπως οι γρίφοι και ο φιλόζωος γεωργός με το καλαμπόκι, την αλεπού και τα ζώα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Μια φορά και έναν καιρό, κάποιος εργατικός γεωργός καλλιεργούσε υπερήφανος και αμέριμνος τα χωράφια του. Η γη του ήταν εύφορη, αλλά βρισκόταν ανάμεσα σε έναν υψηλό λόφο και ένα αρκετά φαρδύ ποταμάκι. Επειδή η διαδρομή η οποία περνούσε από τον λόφο ήταν μακρινή και επικίνδυνη, ενώ ο δρόμος από εκεί ήταν πολύ στενός, είχε επιλέξει εδώ και χρόνια όταν έφευγε από το σπίτι του να πηγαίνει από τον κάμπο με το αυτοκίνητό του μέχρις ενός ορισμένου σημείου και από εκεί να μεταβαίνει στα κτήματά του μέσω του μικρού και πάντοτε ήρεμου ποταμού. Για αυτό διέθετε μία ευρύχωρη βάρκα ώστε να μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα του από τη μία όχθη στην άλλη. Ταυτοχρόνως, χρησιμοποιούσε τη βάρκα και για να μεταφέρει ζωοτροφές ή τα ζώα του, όπως ακριβώς έκαμνε με τα γεωργικά προϊόντα. Από μικρό παιδί είχε μεγαλώσει μαζί με πολλά και διαφορετικά είδη από ζώα, όπως οι πάπιες και οι κότες τις οποίες τάιζε συχνά με καλαμπόκι. Ήταν φιλόζωος και ποτέ δεν ενοχλούσε ή ταλαιπωρούσε τα ζωντανά του, που ζούσαν ωσάν τυχεροί άρχοντες. Στο σπίτι του είχε αρκετά κατοικίδια, αλλά στα κτήματά του είχε διαθέσει μεγάλες εκτάσεις όπου ζούσαν και έβοσκαν ακόμα και τροφαντές αγελάδες, πρόβατα, κουνέλια, λαγοί παγώνια και χελώνες.
Την τελευταία φορά που πότιζε τα χωράφια άκουσε τα ζώα να φωνάζουν και τα είδε αναστατωμένα. Κατάλαβε ότι κάτι κακό συνέβαινε και έψαξε να βρει μία λύση. Έτρεχε από τη μία πλευρά, πήγαινε γρήγορα προς την άλλη και αφού πέρασε κάμποση ώρα διέκρινε από μακριά τη φουντωτή ουρά μίας αλεπούς. Ανησύχησε πολύ, γιατί φοβήθηκε το γεγονός ότι η αλεπού θα ήθελε να καταβροχθίσει τα μικρά ζώα του, όπως ήταν για παράδειγμα οι κότες. Ευτυχώς, ήξερε τα μέρη καλύτερα από το πονηρό αρπακτικό και κατόρθωσε να το πλησιάσει σιωπηρώς και αθορύβως χωρίς να τον αντιληφθεί. Ήθελε να το συλλάβει προτού κάμνει κανένα μεγάλο κακό.
Πραγματικά, περπατώντας αντιθέτως προς τη φορά του ασθενούς ανέμου, ξεπετάχτηκε μπροστά στην αλεπού η οποία εγκλωβίστηκε ανάμεσα στο γεωργό και τον ξύλινο φράκτη. Έδειχνε απελπισμένη και γρύλλιζε φοβερίζοντας όσο μπορούσε τον αντίπαλό της. Αλλά δεν έδειχνε ότι είχε διάθεση για να επιτεθεί. Η αλήθεια είναι ότι παραξενεύτηκε πολύ ο γεροδεμένος άνδρας από τη συμπεριφορά της αλεπούς. Ενώ στην αρχή ήταν έτοιμος για να εμπλακεί σε μία αδυσώπητη μάχη μαζί της, με έκπληξη διαπίστωσε ότι το ζώο επιδείκνυε μία τελείως παθητική και αμυντική στάση. Την παρατήρησε καλύτερα και ξαφνικά είδε αίματα στο εμπρόσθιο δεξιό ποδαράκι της. Η αλεπού ήταν τραυματισμένη. Δεν ήθελε να φάει τα ζώα, αλλά να κουρνιάσει κάπου και να γιατρευτεί.
Ο φιλόζωος γεωργός τη λυπήθηκε. Με αργό βηματισμό οπισθοχώρησε λίγο και της σφύριξε απαλά και γλυκά για να την καθησυχάσει. Άπλωσε το χέρι του και της έριξε λίγο ψωμί με σαλάμι που είχε στη βαθειά τσέπη από το πανωφόρι του. Η αλεπού εδέχθη αυτό το δώρο και άρχισε να ηρεμεί. Σταδιακώς, ο ένας άρχισε να εμπιστεύεται τον άλλο, ώσπου έγιναν φίλοι. Την φόρτωσε στη βάρκα του, την περιέθαλψε στο σπίτι και τελικώς, την εξημέρωσε. Μάλιστα, όταν πήγαινε στα χωράφια του έπαιρνε μαζί και την αλεπουδίτσα για να τρέξει ελεύθερη, αφού τα υπόλοιπα ζώα είχαν συνηθίσει πια την παρουσία της και η αλεπού δεν πείραζε κανένα.
Μετά από μερικούς μήνες, ένας φίλος του ο οποίος είχε χωράφια κοντά στα δικά του, ζήτησε βοήθεια για να περάσει στην αντίπερα όχθη από το ποτάμι επειδή η δική του βάρκα είχε πρόβλημα με επίπτωση να μην ήταν δυνατό να μετακινηθεί μέχρι να επιδιορθωθεί. Φυσικώς, ο γεωργός δέχθηκε, μιας και είχε φθάσει η ώρα για να επιστρέψει στο σπίτι του όπου τον περίμενε η κυρά του. Ο φίλος του, όμως, είχε μαζί έναν τρύπιο μεγάλο σάκο με καλαμπόκι τον οποίον κρατούσε προσεκτικά για να μην πέφτει το καλαμπόκι, καθώς και δύο καλοαναθρεμμένα κοτόπουλα και μία πάπια, που απλώς τα κρατούσε από τα πόδια για να μην του φάνε το καλαμπόκι. Τα ήθελε για το κοτέτσι στο σπίτι του και για να τα δείξει στην κορούλα του, αλλά δεν ήξερε τίποτα για την αλεπού η οποία πάντοτε συνόδευε το γεωργό και όπως ήταν συνηθισμένη τόσον καιρό, περίμενε κρυμμένη στη βάρκα του αφεντικού της. Ο κακόμοιρος ο γεωργός λησμόνησε να προειδοποιήσει το φίλο του για τον τετράποδο σύντροφό του. Μόλις ο δεύτερος μπήκε στη βάρκα την είδε απότομα και τρομοκρατήθηκε νομίζοντας ότι θα του επιτεθεί και θα φάει τις κότες ή την πάπια. Ξαφνικώς επικράτησε ένα πανδαιμόνιο, όπου κάθε ένας φώναζε στον άλλο κάμνοντας την αλεπού να νοιώσει αγχωμένη. Μόλις επικράτησε η ηρεμία, ο γεωργός εξήγησε τί συμβαίνει με την αλεπού η οποία, όμως, έδειχνε πάρα πολύ νευρική εξ αιτίας της καταστάσεως που προηγήθηκε. Ο φίλος του γεωργού δεν έδειχνε να την εμπιστεύεται και έμοιαζε σαστισμένος. Τελικώς συμφώνησαν να περάσουν μαζί απέναντι, αλλά δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα.
Ο γεωργός έπρεπε να κωπηλατήσει με τα δυο του χέρια και δεν μπορούσε να κρατήσει την αλεπού η οποία πάντα ήταν χωρίς λουρί μαζί του. Ο φίλος του γεωργού, καθώς ήταν αγχωμένος, δεν μπορούσε να αφήσει μόνο του το καλαμπόκι χωρίς να το προστατεύει από τα πτηνά ή να αφήσει μόνες τους τις κότες με την πάπια χωρίς να προστατεύει τα ζώα από την αλεπού. Επιπλέον, η ώρα είχε περάσει, ήταν νύκτα και δεν έβρισκαν κάποιο σκοινί για να δέσουν τις κότες, την πάπια ή την αλεπού. Αφού και οι δύο άνδρες θα ήταν μαζί στη βάρκα, άρχισαν να σκέφτονται πώς θα κατόρθωναν τελικώς να περάσουν όλοι απέναντι χωρίς να εγκαταλείψουν την αλεπού ή τις κότες και την πάπια ή το σάκο με το καλαμπόκι. Σκέφτηκαν αρκετά, αλλά φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση με ανακούφιση.
Αφού ο πολυμήχανος γεωργός και ο φίλος του βρήκαν απάντηση στο πρόβλημα το οποίο τους ταλάνιζε, μήπως θα μπορούσατε εσείς οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να προσδιορίσετε έναν ασφαλή τρόπο μετακινήσεως των δύο ανδρών, της αλεπούς, των ορνίθων και της πάπιας, αλλά και του καλαμποκιού;
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων