Διά υγιεινές συνταγές μαγειρικής, αρχαιοελληνικές συνταγές μαγειρικής, φαγητά με φυτά, συνταγές ποτών, όπως σπιτικό φαγητό και τροφές με κηπευτικά κήπου, όπως τα πιτάκια από μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ή αγκινάρα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προτείνει αρκετά συχνά στις φίλες και τους φίλους της, που διατηρούν έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο στην οικία τους, να καλλιεργούν διάφορα κηπευτικά φυτά, ακόμα και για προσωπική απόλαυση ή απλή ενασχόληση. Εξ άλλου, δεν είναι κρυφό το ότι προσπαθεί πάντοτε κατά την εκτέλεση των κηποτεχνικών εργασιών της ή κατά τη δημιουργία κήπου, να εντάσσει στις κηπουρικές εργασίες τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου πρασίνου ώστε να φυτεύονται τέτοια κηπευτικά φυτά, όπως είναι για παράδειγμα οι ντομάτες, τα μπρόκολα ή τα λάχανα. Δεν ενδιαφερόμαστε για να αποκτήσουμε μία μεγάλη παραγωγή καρπών, ούτε θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό με επιπρόσθετα έξοδα για την κάλυψη φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων, αλλά για την καλλιέργεια ζαρζαβατικών με όσο το δυνατόν πιο απλό και οικολογικό τρόπο. Έτσι, όταν συλλέξουμε τους καρπούς θα μπορούμε να απολαύσουμε φαγητά των οποίων τις πρώτες ύλες θα έχουμε εμείς προσφέρει από τον ίδιο μας τον κήπο. Επιπροσθέτως, θα έχουμε μία καλή ευκαιρία ή ένα επιπλέον κίνητρο για να μάθουμε ή για να αναζητήσουμε νέες υγιεινές συνταγές μαγειρικής για σπιτικό φαγητό και τροφές με κηπευτικά κήπου.
Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία τέτοια υγιεινή συνταγή μαγειρικής η οποία είναι μία παλαιά ελληνική συνταγή που μάθαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Αφορά στα πιτάκια από μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ή αγκινάρα. Είναι ένα απλό φαγητό, γρήγορο στην ολοκλήρωσή του και μπορεί να προσφερθεί ακόμα και σαν απλό ορεκτικό ή να μας συνοδεύει στα ταξίδια μας, στην εργασία ή στο σχολείο.
Έτσι, λοιπόν, με βάση αυτήν την συνταγή που μάθαμε από το παρελθόν, αρχικώς χρειάζεται να βράσουμε σε λιγάκι αλατισμένο νερό το κουνουπίδι, το μπρόκολο ή την αγκινάρα που διαθέτουμε. Αφού βράσει αυτό το κηπευτικό φυτό, κατόπιν το αφήνουμε να στραγγίξει καλά ώστε να το κόψουμε προσεκτικώς σε μικρά κομματάκια. Αυτά τα κομμάτια τα οποία βυθίζουμε σε παχύρρευστο χυλό, δηλαδή σαν το κουρκούτι, που έχουμε δημιουργήσει προηγουμένως.
Ας επισημάνουμε το ότι προκειμένου να φτιάξουμε το απαραίτητο κουρκούτι είναι αναγκαίο μέσα σε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα από το ζωμό ενός βρασμένου κουνουπιδιού, μπρόκολου, λάχανου ή αγκινάρας να προσθέσουμε μία ίση ποσότητα γάλακτος και τρία καλά κτυπημένα αυγά. Αυτή η ποσότητα ζωμού από το ζαρζαβατικό είναι συνήθως ένα γεμάτο ποτήρι του τσαγιού. Βεβαίως, στο μείγμα προσθέτουμε και όση ποσότητα από αλεύρι χρειάζεται ώστε το κουρκούτι να γίνει παχύρρευστο.
Έχοντας στη διάθεσή μας εύκαιρο το κουρκούτι, αλλά και τα κομμάτια από το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο ή την αγκινάρα, προχωρούμε στα επόμενα στάδια. Αφού, όπως προαναφέραμε, βυθίσαμε τα κομμάτια στο κουρκούτι για να είναι καλυμμένα με τον παχύρρευστο χυλό, τα τοποθετούμε με προσοχή μέσα σε ένα τηγάνι όπου έχει θερμανθεί εμπεριέχοντας διαθέτοντας αρκετό ελαιόλαδο. Εκεί τα κομμάτια αφήνονται για λίγο χρονικό διάστημα. Το πόσο θα μείνουν μέσα στο καυτό λάδι καθορίζεται από την απόχρωση την οποία θα παρουσιάσει η εξωτερική τους επιφάνεια. Συγκεκριμένα, παραμένουν για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να μεταχρωματιστούν αποκτώντας μία σκουροκάστανη απόχρωση. Τότε είμαστε εις θέσιν να τα βγάλουμε από το τηγάνι και να τα τοποθετήσουμε σε απορροφητικό χαρτί ή κάποιο ειδικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι και ύστερα να τα φάμε είτε είναι ζεστά, είτε είναι κρύα.
Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό φαγητό από κηπευτικά τα οποία προμηθευόμαστε από το δικό μας κήπο.
Καλή όρεξη, σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ...
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων