Διά ανοχή ή αντοχή παρασίτων σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή μυκητοκτόνα για παράδειγμα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, που διαβάζουν συχνά τα άρθρα μας ή επικοινωνούν επωνύμως μαζί μας έχοντας λάβει γνώση των όρων χρήσεως του ιστοτόπου, θα έχουν παρατηρήσει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα στη συμπεριφορά μας το οποίο εκπορεύεται εκ των Αρχών λειτουργίας της ιδιωτικής επιχειρήσεως. Συγκεκριμένα, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αποφεύγει τη δημόσια επισήμανση φυτοφαρμάκων ή την παρότρυνση των ανθρώπων να εφαρμόζουν πάσης φύσεως φυτοφάρμακα στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο ή όταν το κάμνουν προτείνει πάντοτε να ενεργούν υπό της καθοδηγήσεως αρμοδίου επαγγελματία ο οποίος έχει αναλάβει τη συντήρηση ή διαχείριση του χώρου πρασίνου. Ομοίως, οι πελάτες μας γνωρίζουν πολύ καλά το ότι η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ καταφεύγει υπό ειδικών προϋποθέσεων στη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών μόνον όταν κρίνεται κάτι τέτοιο απολύτως αναγκαίο. Αυτό δεν γίνεται απλώς για λόγους υγείας και ασφαλείας των χρηστών του χώρου πρασίνου ή της κατοχής εξειδικευμένων γνώσεων των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των φαρμάκων, αλλά και επειδή η ίδια η Φύση έχει αναπτύξει μερικούς απίστευτους μηχανισμούς αυτοπροστασίας των όντων της. Το να μην αναφέρουμε επακριβώς με την εμπορική τους ή άλλη ονομασία τα πολυποίκιλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, που απαιτούνται σε κάθε περίσταση, είναι απόρροια της προσπάθειάς μας να μην εμπλέξουμε το ερασιτεχνικό κοινό, που διαθέτει περιορισμένες γεωργικές γνώσεις, σε διαδικασίες στη διαχείριση ή συντήρηση κήπων οι οποίες ενδεχομένως να επιφέρουν επιπρόσθετα προβλήματα τόσο στην υγεία των ανθρώπων, όσο σε αυτόν τον κήπο με την ενεργοποίηση ειδικών διαδικασιών προσαρμογής των παρασίτων στις δραστικές ουσίες των σκευασμάτων.
Μία από τις πιο ιδιόμορφες επιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να παρουσιαστούν εξ αιτίας της εσφαλμένης χρήσεως και κυρίως λόγω της καταχρήσεως των φυτοφαρμάκων, ειδικώς σε εκτάσεις με χλοοτάπητες όπου επιδιώκουμε να εξοντώσουμε κάποιο φυτοπαθογόνο παράσιτο, όπως είναι για παράδειγμα τα έντομα και οι μύκητες, είναι η ανάπτυξη αξιοθαύμαστης ανοχής ή αντοχής αυτών των παρασίτων στις δραστικές ουσίες των συγκεκριμένων προϊόντων της χημικής βιομηχανίας. Καλό θα ήταν να επισημάνουμε ότι ειδικώς στην Αττική είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός της συχνής εμφανίσεως αυτού του φαινομένου στην περίπτωση της καταπολεμήσεως της αγρότιδος όπου χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον συγκεκριμένη δραστική ουσία επί μακρόν και με μεγάλη ένταση, οπότε έχει περιοριστεί η αποτελεσματικότητά της.
Τα παράσιτα του κήπου μας διαθέτουν στις περισσότερες περιπτώσεις μία εντυπωσιακή δυναμική στον ρυθμό της αναπαραγωγής τους και οι πληθυσμοί τους είναι μεγάλοι. Όταν επιχειρούμε να τα καταπολεμήσουμε με φυτοφάρμακα χρησιμοποιούμε στην πραγματικότητα κάποια ή κάποιες βασικές δραστικές ουσίες οι οποίες στοχεύουν στο να πλήξουν αυτούς τους εχθρούς με ποικίλους τρόπους αναλόγως της περιπτώσεως. Όμως, αυτή η δράση των ανθρώπων πυροδοτεί μία φυσική και φυσιολογική αντίδραση από τη μεριά των παρασίτων τα οποία έχουν σαν πρωταρχικό σκοπό να επιβιώνουν στο πέρασμα του χρόνου. Όσα εξ αυτών κατορθώσουν να επιβιώσουν, ακόμα και εάν είναι εξαιρετικώς ολιγάριθμα, αναπτύσσουν πολύ συχνά μία οργανική ασπίδα προστασίας κατά των δραστικών ουσιών. Μάλιστα, ορισμένα παράσιτα φαίνεται ότι έχουν φυσικό χάρισμα να αναπτύσσουν ταχύτατα τέτοια άμυνα. Αυτή η ασπίδα βασίζεται κατά κανόνα σε εξελίξεις γενετικής μορφής που προσδίδουν ικανότητες και χαρακτηριστικά στα διασωθέντα παράσιτα τα οποία συνήθως μεταβιβάζονται πλέον στις νέες γενεές τους. Με αυτόν τον τρόπο όταν οι νέοι πληθυσμοί επιτεθούν στον κήπο μας δεν θα είναι εύκολο να εξοντωθούν από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν ή θα απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των σκευασμάτων. Έτσι, θα εξαναγκαζόμαστε είτε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, είτε να καταφεύγουμε σε άλλα φυτοπροστατευτικά μέσα τα οποία μπορεί να μας επιβαρύνουν αρκετά όσον αφορά στα οικονομικά μας.
Προκειμένου να αναπτύξουν τα παράσιτα ανοχές ή αντοχές στις δραστικές ουσίες πρέπει να εκτίθενται πολύ συχνά ή διαρκώς σε αυτές κατά την μακρά παραμονή τους στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται. Για αυτό η συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων σκευασμάτων στον ίδιο χώρο δεν αποδεικνύεται τελικά καλή τακτική φυτοπροστασίας. Τέλος, η επιλογή και εναλλαγή φυτοφαρμάκων με περιορισμένη χρονική διάρκεια δράσεως μετά την εφαρμογή τους είναι η πιο καλή λύση στην αντιμετώπιση τέτοιου προβλήματος.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων