Διά μύκητες τριανταφυλλιάς ή μυκητολογικές ασθένειες τριανταφυλλιάς, όπως η μελανή κηλίδωση Diplocarpon rosae, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ γνωρίζουν το ότι η τριανταφυλλιά κατατάσσεται στα ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά τα οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στους κατόχους ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά σε όλες σχεδόν τις χώρες της γης όπου ασκείται η τέχνη της κηποποιίας. Η τριανταφυλλιά υπήρξε για αιώνες το αντικείμενο του ερευνητικού πάθους πολλών ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινωνικής κατατάξεως. Ακόμα και σήμερα πολλά άτομα με το ίδιο ακόρεστο πάθος συνεχίζουν να μελετάνε το συγκεκριμένο φυτό προσπαθώντας μέσω των διασταυρώσεων και της γενετικής να δημιουργήσουν τριανταφυλλιές με όλο και περισσότερο εντυπωσιακά άνθη και ευωδιαστές οσμές. Το πόσο πολύ έχει συνεπάρει με την ομορφιά της τους ανθρώπους αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι είναι ένα εκ των ολίγων φυτικών οργανισμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απολύτως μόνος του προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κήπος ή μία μεγάλη καλλιεργητική έκταση, δηλαδή ένας ροδώνας.
Για την κηποτεχνία κατά την κηποποιία ή τη διαμόρφωση κήπων, η τριανταφυλλιά αποτελεί ένα καλλωπιστικό φυτό κήπου το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλές δυνατότητες συνδυασμού με άλλα φυτά. Εκτιμάται ότι είναι φυτό με μεγάλες αντοχές έναντι αρκετών καταπονήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχει απαλλαχθεί εκ των επιθέσεων από παράσιτα ή εκ των φυτοπαθολογικών προσβολών. Αντιθέτως, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα φυτά κήπου, αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα τα οποία προκαλούν άλλοτε έντονες και άλλοτε ολιγότερο σημαντικές δυσχέρειες στην ευημερία της. Μία αρκετά συχνή προσβολή την οποία υφίσταται το φυτό στους ελληνικούς κήπους είναι η μελανή κηλίδωση. Συνιστά μία από της μυκητολογικές ασθένειες τριανταφυλλιάς η οποία εκδηλώνεται συνήθως επί των φύλλων της, αλλά είναι ικανή να πλήξει και άλλα υπέργεια φυτικά τμήματα και κυρίως τους νεαρούς βλαστούς. Αυτή η παρουσία δύναται να χαρακτηρίζεται άλλοτε από μεγαλύτερη και άλλοτε από μικρότερη ένταση σε πάρα πολλές ποικιλίες της τριανταφυλλιάς οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικό μέγεθος αντοχής ή ανοχής στην προσβολή.
Πολλοί κάτοχοι του συγκεκριμένου φυτού ίσως κάποτε να παρατήρησαν, ειδικώς στα άνω τμήματα των φύλλων της τριανταφυλλιάς του κήπου, κάποιες διάσπαρτες μελανόμορφες καστανοϊώδεις κηλίδες. Συνήθως συνοδεύονται από μεταχρωματισμούς μικρών ή μεγάλων περιοχών των φύλλων, που αποκτούν μία ωχροκίτρινη απόχρωση η οποία δεν αποκλείεται να επεκτείνεται καταλαμβάνοντας τελικώς ακόμα και ολόκληρο το φύλλο. Αυτές οι κηλίδες λαμβάνουν μία μάλλον κυκλική μορφή, που επίσης εξαπλώνεται, με επίπτωση να συνενώνονται αναμεταξύ τους διαμορφώνοντας προσβεβλημένες επιφάνειες με περισσότερο ακαθόριστα σχήματα. Τα φύλλα συχνά αχρηστεύονται, ξηραίνονται και καταπίπτουν. Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα της παρουσίας ενός από τους φυτοπαθογόνους μύκητες τριανταφυλλιάς. Ο μύκητας αυτός σε τέλεια αναπτυγμένη μορφή ονομάζεται Diplocarpon rosae, αλλά ο βιολογικός του κύκλος περιλαμβάνει δύο μεταγενεσιακές μορφές, δηλαδή τον Marssonina rosae και Actinonema rosae οι οποίες καθιστούν την προσβολή ιδιαιτέρως ορατή. Η πρώτη μορφή εκδηλώνεται έντονα την άνοιξη και εξελίσσεται βιολογικώς τους επόμενους μήνες. Η άλλη μορφή, δηλαδή Actinonema rosae, εμφανίζεται το φθινόπωρο η οποία ακολουθεί τη δική της εξέλιξη.
Ο φυτοπαθογόνος μύκητας ο οποίος προκαλεί τη μελανή κηλίδωση διαχειμάζει κυρίως στα πεσμένα φύλλα τα οποία αποσυντίθενται και εκεί βρίσκεται το ενδιαίτημά του για να αναπτερώσει μελλοντικώς τη ζωτικότητά του κατά την έλευση της ερχόμενης ανοίξεως. Η δραστηριότητά του ευνοείται υπό των υγροθερμικών συνθηκών του περιβάλλοντος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από τα μολυσμένα εργαλεία κατά το κλάδεμα τριανταφυλλιάς, από τα πεσμένα φύλλα που παρασέρνονται, από τον άνεμο υπό συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Ακόμα και η απλή επαφή ενός ενδύματος σε μία πάσχουσα περιοχή μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση του φυτοπαθογόνου παρασίτου. Όπως προαναφέρθηκε. η μελανή κηλίδωση προσβάλλει κυρίως τα φύλλα τριανταφυλλιάς, αλλά μπορεί να αναπτύξει αποικίες και σε άλλα υπέργεια τμήματα. Υπάρχουν ποικιλίες τριανταφυλλιάς με μεγαλύτερη ή μικρότερη ανθεκτικότητα στο μύκητα.
Προκειμένου να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα εξ αιτίας της συγκεκριμένης από τις μυκητολογικές ασθένειες τριανταφυλλιάς, ενδείκνυται η συγκομιδή και αποκομιδή των πεσμένων επί του εδάφους φύλλων του φυτού, ακόμα και όταν δείχνει απολύτως υγιές. Επιπροσθέτως, τόσο το κλάδεμα, όσο και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να λαμβάνουν χώρα με απολυμασμένα εργαλεία. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ δεν προτείνουμε την εγκατάσταση τριανταφυλλιών σε διαβρεχόμενους υγρούς χώρους, ιδιαιτέρως όταν περιλαμβάνουν τη φιλοξενία γκαζόν. Επίσης σε ένα χώρο πρασίνου καλό θα ήταν να υπάρχει η σχετική μέριμνα κατά την αρχιτεκτονική κήπων ή τη διαμόρφωση κήπων ώστε όλες οι καλλωπιστικές τριανταφυλλιές οι οποίες διακοσμούν το χώρο να διαθέτουν άνετο ζωτικό χώρο και να μην είναι πυκνοφυτεμένες. Οποιαδήποτε κατάλληλη προληπτική επέμβαση ή καταπολέμηση με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα μπορεί να διεξάγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τέλος, ενδείκνυται η προσεκτική χρήση θειαφιού ή χαλκούχων μυκητοκτόνων σκευασμάτων αρκεί να μην παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας οι οποίοι προσδιορίζουν τη χρήση τους τόσο όσον αφορά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, όσο και στη συνδυαστικότητα με άλλα σκευάσματα.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων