Διά διατήρηση ανθοδέσμης, καλλωπιστικά λουλούδια και άνθη δοχείου, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να εγκαθιστούμε ανθοδέσμες και καλλωπιστικά λουλούδια σε δοχεία τα οποία διακοσμούν τους χώρους όπου ζούμε ή εργαζόμαστε. Μάλιστα, τα πολύχρωμα ή ευωδιαστά άνθη δοχείου ανέκαθεν αποτελούσαν ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό αρκετών ελληνικών οικιών. Ιδιαιτέρως κατά τα περασμένα χρόνια, με κάθε ευκαιρία που προσέφερε τη δυνατότητα να αποκτηθούν δρεπτά άνθη, πολλά άτομα εμπλούτιζαν περαιτέρω τα δοχεία ή βάζα με ανθοδέσμες. Όμως, ακριβώς όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, έτσι και σήμερα όλοι οι λάτρεις της ανθοδέσμης διακατέχονται από την αγωνία για τη μακρόχρονη επιβίωση αυτών των κομμένων λουλουδιών. Έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πολλές προσπάθειες εφαρμόζοντας διάφορα τεχνάσματα, έτσι ώστε να κατασταθεί εφικτό το γεγονός να διατηρούμε ακμαία τα άνθη για όσο το δυνατόν περισσότερο μετά από την κοπή τους. Οι συγκεκριμένες απόπειρες άλλοτε στέφονται από επιτυχία, ενώ άλλες φορές είναι ατελέσφορες. Εξ άλλου δεν είναι τυχαία η υποβολή αρκετών σχετικών ερωτημάτων προς την ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ από φίλες και φίλους της. Για αυτό, λοιπόν, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια στοιχεία για την καλύτερη διατήρηση ανθοδέσμης με σκοπό να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατ’ αρχάς όταν αποκόπτουμε τα λουλούδια ανθοδέσμης δεν πρέπει να το πράττουμε με τυχαίο τρόπο, αλλά να γίνεται επιλεκτικώς και την κατάλληλη στιγμή της ημέρας όταν τα άνθη βρίσκονται σε συγκεκριμένο στάδιο αναπτύξεως. Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ κατά κανόνα συλλέγουν τα όμορφα άνθη της ανθοδέσμης τους από τον κήπο ή από κάποιον αγρό, οπότε δεν έχουν την πολυτέλεια των εξειδικευμένων εργασιών οι οποίες προσφέρονται σε σχετικές οργανωμένες παραγωγικές μονάδες. Για αυτό, λοιπόν, προτείνουμε να αφαιρούνται τα λουλούδια κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις βραδινές ώρες όταν έχει απομακρυνθεί ο ήλιος από τον ορίζοντα, αρκεί να επικρατεί καλοκαιρία και σχετική άπνοια. Είναι ευνόητο το ότι προτιμούμε όλα εκείνα τα υγιή λουλούδια τα οποία δεν παρουσιάζουν εμφανείς προσβολές από ασθένειες και ειδικώς αυτές οι οποίες φράζουν τα αγγεία του μίσχου ή του στελέχους, δηλαδή του κοτσανιού που στηρίζει το άνθος. Αυτό το φράξιμο εμποδίζει τη ροή και κυκλοφορία του νερού, καθώς και των διαλυμένων θρεπτικών στοιχείων. Καλύτερα να αποκόπτονται τα άνθη με στέλεχος μήκους τουλάχιστον τριάντα εκατοστών (30 cm) εάν είναι εφικτό ή όσο το δυνατόν πιο μεγάλο σε μήκος κάμνοντας χρήση κοφτερής λεπίδος υπό λοξή κλίση ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια η οποία θα απορροφάει τα υγρά από το ανθοδοχείο. Όταν παρατηρήσουμε την τομή θα μπορέσουμε ευκόλως να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν εσωτερικές ασθένειες οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως με μεταχρωματισμό του εσωτερικού σε καφέ ή ωχροκίτρινες αποχρώσεις.
Όλα τα λουλούδια ανθοδέσμης όταν τοποθετούνται στο ανθοδοχείο χρειάζεται να είναι φρέσκα, ζωηρά και χωρίς σημάδια ταλαιπωρίας, όπως για παράδειγμα είναι τα σπασίματα ή τα τσαλακώματα των φύλλων. Επιπροσθέτως, συνιστούμε τα άνθη να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κλειστά ή να βρίσκονται στην απαρχή του σταδίου ανθίσεως, δηλαδή να είναι ακόμα μπουμπούκια. Υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα άνθη των χρυσανθέμων τα οποία καλύτερα να αποκόπτονται σε πλήρη άνθηση. Όταν εντοπίσουμε το υγιές μπουμπούκι που μας ενδιαφέρει το αφαιρούμε με το στέλεχος του φυτού που το υποστηρίζει και στη συνέχεια το εγκαθιστούμε αμέσως σε δοχείο με νερό το οποίο θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο τμήμα του στελέχους. Το νερό πρέπει να έχει φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου και το κομμένο άνθος θα παραμείνει μέσα σε αυτό για τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία η ταχύτατη τοποθέτηση σε νερό μετά την κοπή έχει να κάνει με την ανάγκη να εμποδίσουμε την είσοδο του αέρος από την τομή προς το εσωτερικό των αγγείων η οποία θα προξενήσει κωλύματα στη μελλοντική κατανάλωση νερού από το ανθοδοχείο και θα δυσχεράνει τη διατήρηση ανθοδέσμης.
Όσον αφορά στην παραμονή των λουλουδιών μέσα στο ανθοδοχείο είναι γνωστό το ότι χρειάζεται κάθε μία ή δύο ημέρες να αλλάζουμε το νερό καθαρίζοντας το βάζο ταυτοχρόνως. Καλό θα ήταν κάθε δύο ή το πολύ τρεις ημέρες να αφαιρούμε με λοξή τομή περίπου ένα εκατοστό του κατώτατου τμήματος του στελέχους προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενη σήψη του άκρου του. Το νερό δεν πρέπει να παραμένει ίδιο για να μην αναπτύσσονται μεγάλες αποικίες επιβλαβών μικροοργανισμών. Για να καταπολεμήσουμε τα φυτοπαθογόνα παράσιτα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν σήψη καλό θα ήταν περιστασιακώς να ρίχνουμε στο νερό πολύ μικρές ποσότητες ουσιών που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, όπως είναι για παράδειγμα η ασπιρίνη κάθε εβδομάδα. Εάν τα άνθη είναι μικρά σε μέγεθος και ολιγάριθμα, τότε για τη διατήρηση ανθοδέσμης σε δοχείο όγκου περίπου δύο λίτρων νερού προτείνουμε να διαλύσουμε το ένα τέταρτο της ασπιρίνης, ενώ για μεγαλύτερα μισή ασπιρίνη εκτιμούμε ότι είναι επαρκής ποσότης.
Τέλος, αναφορικώς ως προς τη θρέψη των λουλουδιών της ανθοδέσμης πρέπει να αποφεύγουμε τη ρίψη λιπασμάτων στο στάσιμο νερό γιατί μπορεί να προξενηθούν σοβαρά προβλήματα. Εναλλακτικώς, προτείνουμε ανά δύο αλλαγές ανθοδοχείου δύο λίτρων νερού να διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι. Επίσης, στην αγορά διατίθενται ειδικά λιπαντικά σκευάσματα για τη διατήρηση ανθοδέσμης.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων