Διά προβλήματα φυτών κατά την καρποφορία ή ανθοφορία με πτώση καρπών ή απώλεια ανθέων, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα φυτά σε έναν κήπο κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν την ικανότητα να δημιουργούν άνθη ή και να παράγουν καρπούς. Αυτό είναι προγραμματισμένο εκ της Φύσεως και στοχεύει στην αναπαραγωγή τους ώστε να εξασφαλιστεί η διαιώνισή τους. Εξ άλλου, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα αποτελούν σημαντικά στοιχεία τα οποία λαμβάνονται υπ' όψιν κατά την κηποποιία. Κάποιες φορές, όμως, εκδηλώνονται ορισμένα δυσάρεστα φαινόμενα κατά τα οποία λαμβάνει χώρα άκαιρη πτώση στα άνθη φυτών. Ομοίως, οι καρποί φυτών δεν ωριμάζουν όπως είθισται, αλλά καταπίπτουν προώρως. Η πτώση καρπών ή η απώλεια ανθέων σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο μπορεί να είναι ενοχλητικές γιατί απογοητεύει τους ιδιοκτήτες του και αποτελεί αιτία για επιπρόσθετες κηπουρικές εργασίες κατά τη διαχείριση ή συντήρηση κήπων. Επιπροσθέτως, πολλοί απολεσθέντες καρποί επί του εδάφους σε αποσύνθεση και πλησίον του μητρικού φυτού μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ανθοφορία και καρποφορία φυτών είναι λειτουργίες οι οποίες περιλαμβάνουν διαδικασίες που απαιτούν την κατανάλωση σημαντικών πόρων και ενεργειακών αποθεμάτων προκειμένου να ολοκληρωθούν από τα φυτά κήπου, οπότε προτείνεται προς τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να ακολουθείται ένα ειδικό πρόγραμμα φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων, λιπάνσεων και αρδεύσεων. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί το ότι μερική απώλεια ανθέων και πτώση καρπών είναι φυσιολογικές ή ανεκτές και δεν πρέπει να μας προβληματίζουν. Όμως, στο παρόν άρθρο θα ενδιαφερθούμε για τις αιτίες οι οποίες προκαλούν υπερβολική απώλεια ανθέων ή πτώση καρπών. Ορισμένες φορές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τη χρήση ειδικών ορμονικών σκευασμάτων, αλλά σε αστικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους κάτι τέτοιο προτείνουμε να αποφεύγεται.
Ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες υπερβολικές απώλειες και πτώσεις αποτελούν οι ανώμαλες κλιματολογικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα είναι οι συχνές βροχοπτώσεις, οι συχνοί άνεμοι ή οι υψηλές θερμοκρασίες, που σφυροκοπούν τους καρπούς και εμποδίζουν τη γύρη να παραχθεί ή να μεταφερθεί και να γονιμοποιήσει τα φυτά. Η χρήση προστατευτικών κατά της βροχής ή οι ανεμοφράκτες είναι μία λύση η οποία, όμως, δεν εξασφαλίζει σίγουρα αποτελέσματα ειδικώς στους κήπους οι οποίοι είναι πανταχόθεν εκτεθειμένοι προς τις επιδράσεις του περιβάλλοντος.
Μία άλλη αιτία για την απώλεια ανθέων είναι η εξόντωση ή η παρεμπόδιση των φυσικών επικονιαστών, όπως είναι τα έντομα. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, ο φόβος των ανθρώπων για πολλά έντομα και το τεχνητό αστικό περιβάλλον είναι βασικές αιτίες που απομακρύνουν τα έντομα από τα άνθη. Έτσι, προϊόντος του χρόνου αυτά αχρηστεύονται εφ’ όσον δε γονιμοποιούνται ώστε να παραχθούν οι κατάλληλες ορμόνες καρποφορίας.
Η προβληματική πρόσληψη ή αξιοποίηση του νερού στο έδαφος είναι άλλος ένας λόγος εξ αιτίας του οποίου τα φυτά στον κήπο δεν μπορούν να διατηρήσουν όλους τους καρπούς τους. Η ξηρασία θα αναγκάσει κάθε φυτό που διακοσμεί τον κήπο να αυτοπροστατευθεί και να ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες του σε νερό, οπότε δε θα διαθέσει τους αναμενόμενους πόρους για την αναπαραγωγή του. Αντιθέτως, το πολύ νερό υποβαθμίζει την ποιότητα της γύρης, κάνει τους καρπούς υδαρούς και ευπρόσβλητους σε παθογόνα παράσιτα, αλλά και τα ίδια τα φυτά να ασφυκτιούν στο ριζικό τους σύστημα το οποίο δεν μπορεί να τα θρέψει σωστά.
Επίσης, οι εκδηλώσεις φυτοπαθολογικών προβλημάτων, όπως είναι οι ιώσεις ή οι τροφοπενίες, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή και συγκράτηση καρπών ή ανθέων στα φυτά κήπου. Αυτές οι ενοχλητικές καταστάσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα τους, εξασθενούν τον οργανισμό των φυτών, όπως για παράδειγμα κάνουν οι μύκητες ίσκα ή κορυφοξήρα στις λεμονιές ή μετατρέπουν τα άνθη και τους καρπούς σε φορείς αναπτύξεως παρασίτων με επίπτωση να μην είναι δυνατό να υποστηριχθούν εκ των μητρικών φυτών.
Τέλος, η γονιμότητα και ποιότητα του εδαφικού υποστρώματος επίσης παίζουν ρόλο στην διατήρηση ή πτώση καρπών. Εννοείται ότι όσο πιο κορεσμένο με ρύπους, όπως είναι τα άλατα ή φτωχό είναι το έδαφος, τόσο ολιγότερα εφόδια προσφέρονται στα φυτά για τη διατήρηση της ποιότητος των λειτουργιών τους. Επιπλέον, η μακροχρόνια εγκατάσταση στους κήπους φυτών σε γλάστρες είναι παράγοντας που υποβαθμίζει την παραγωγικότητά τους διότι υποβαθμίζεται ο χώρος που αναπτύσσουν το ριζικό τους σύστημα.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων