Διά ανθρώπινη υγεία ή τα κατοικίδια ζώα γύρω από τη σποροτρίχωση που προκαλεί ο τραυματισμός από αγκάθια φυτών ή άλλα αιχμηρά φυτικά τμήματα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Όταν εκτελούμε διάφορες κηπουρικές εργασίες και ειδικώς τότε που είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε συχνές επαφές με αιχμηρά τμήματα των φυτών, συνήθως επιβάλλεται να προστατευόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να αποφεύγουμε τους διάφορους τραυματισμούς τους σώματός μας. Εκτός των άλλων, τα κατάλληλα χειρόκτια κήπου, δηλαδή τα γάντια, πρέπει να είναι ένα απαραίτητο βοηθητικό μέσο προκειμένου να θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι επίφοβων αγκαθιών ή μυτερών ξύλων. Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο να αποκτούμε επώδυνες πληγές στα δάκτυλα, τα χέρια, τα πόδια όταν κλαδεύουμε ή συλλέγουμε φυτικά υπολείμματα. Αυτή είναι μία εμπειρία την οποία έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν χώρους πρασίνου. Όμως, εκτός από τον τραυματισμό, που μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύεται τουλάχιστον από μία μικρή ή μεγάλη αιμορραγία, ελλοχεύει και άλλος ένας ύπουλος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, ενώ, μάλιστα, αντίστοιχον κίνδυνο δύνανται να αντιμετωπίζουν ακόμα και τα κατοικίδιά μας τα οποία μπορούν να τραυματίζονται και αυτά από αιχμηρά φυτικά τμήματα. Αυτός είναι μία λοίμωξη η οποία είναι εις θέσιν να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο ή απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι άλλη από τη σποροτρίχωση.
Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται να διευκρινίσουμε προς τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ότι το συγκεκριμένο θέμα άπτεται της ιατρικής επιστήμης, οπότε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία περί της συγκεκριμένης σποροτριχώσεως επιβάλλεται να αναζητείται μόνο εκ των αρμοδίων ιατρών οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην και κατά επιστημονικό αντικείμενο αρμόδιοι για εξειδικευμένη και πιο ακριβή πληροφόρηση.
Έτσι, λοιπόν, η σποροτρίχωση είναι πιθανώς μία ασθένεια η οποία έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανισθεί στα άτομα τα οποία ασχολούνται με κλαδέματα και συντήρηση κήπων, αφού μοιραίως είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους που την προξενούν. Οφείλεται στη δράση ενός παθογόνου μύκητος, που λέγεται Σπορόθριξ και συγκεκριμένα Sporothrix schenckii. Ο Σπορόθριξ είναι ένας σαπροφυτικός μύκης ο οποίος αναπτύσσεται φυσιολογικώς επί των φυτικών επιφανειών, χωρίς να κατατάσσεται υπό της μορφής του φυτοπαθογόνου παρασίτου. Αντιθέτως, έχει την ικανότητα να προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό ή ακόμα και κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά, μέσω των τραυματισμών που υφίσταται το δέρμα εξ αιτίας αιχμηρών επιφανειών οι οποίες βρίσκονται σε φυτικά τμήματα ή ακόμα και επί του εδάφους. Κατά κανόνα η λοίμωξη είναι τοπικού χαρακτήρος με συμπτώματα όπως μικρά έλκη ή οζίδια κάτω από το δέρμα τα οποία εκδηλώνονται περίπου ένα εικοσαήμερο μετά από την προσβολή. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει το ολιγότερο σύνηθες φαινόμενο η λοίμωξη να επεκταθεί δευτερογενώς και σε άλλα μέρη του σώματος εκμεταλλευόμενη το λεμφαγγειακό δίκτυο, οπότε μεταναστεύοντας εντός του ανθρωπίνου οργανισμού μπορεί να μετεξελιχθεί ακόμα και σε μία ιδιαιτέρως σοβαρή κατάσταση για την υγεία.
Η συντήρηση κήπων και η φροντίδα λουλουδιών περιλαμβάνουν δύσκολες, αλλά συνήθως ευχάριστες κηπουρικές εργασίες υπό την προϋπόθεση ότι αυτές διεξάγονται βάσει κανόνων ασφαλείας, ενώ πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας των χρηστών του κήπου και των φυτών. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα ήθελε να προτείνει προς τις φίλες και τους φίλους της, που διαθέτουν ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους, να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας κατά τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους, καθώς και να πιστοποιούν ότι όλοι όσοι εργάζονται στον κήπο τους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα περί φροντίδος της υγείας παρατηρώντας ακόμα και τα μέτρα αυτοπροστασίας τα οποία λαμβάνουν, ειδικώς εάν δεν είναι κατάλληλοι επαγγελματίες, διότι ένα μεγάλο κακό δεν κάμνει διακρίσεις σε ανθρώπινες φυλές ή κοινωνικές τάξεις, ούτε θα συμβεί πολλές φορές.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων