Διά συκιά και τα παθογόνα έντομα ή τα έντομα συκιάς Buprestidae (Dicerca), αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Η Συκή η καρική ή Ficus carica, δηλαδή η γνωστή σε όλους μας συκιά, είναι ένα δέντρο με τεράστια οικονομική σημασία, αλλά και συναισθηματική αξία για τους Έλληνες ήδη από την Αρχαιότητα. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα καρποφόρα δέντρα στην Ελλάδα και τις παραμεσόγειες χώρες. Εκτός από τους καρπούς της, τα σύκα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα τμήματα του φυτού τόσο σαν εδώδιμα υλικά, όσο και υπό της μορφής συστατικού διαφόρων μέσων βοτανοθεραπειών. Ανήκει στην πασίγνωστη οικογένεια των Μορεοειδών (Moraceae) και για την κηποτεχνία αξιολογείται ως ένα από τα φυτά με την καλύτερη προσαρμογή στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού η αντοχή της σε ποικίλες καταπονήσεις είναι παροιμιώδης. Επιδεικνύει τεράστια αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ δεν αρέσκεται σε υπερβολικές αρδεύσεις μέσα στους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους. Βεβαίως, είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο με πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα, αλλά είναι δυνατόν κάποια φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να εντοπίσει στην αγορά της κηποτεχνίας ακόμα και κάποια φυτά συκιάς τα οποία έχουν σχετικώς νανώδη ανάπτυξη. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει με κάθε φυτικό οργανισμό, έτσι και η συκιά προσβάλλεται εκ διαφόρων εχθρών, που παρασιτούν εις βάρος της, δημιουργώντας προβλήματα στην αρμονική εκδήλωση των λειτουργιών της.
Έναν τέτοιο εχθρό της συκιάς των κήπων μας αποτελούν συγκεκριμένα άτομα από μία μεγάλη οικογένεια από παθογόνα έντομα. Αυτή είναι η οικογένεια των Βουπρεστίδων (Buprestidae) η οποία υπάγεται στην τάξη των Κολεοπτέρων (Coleoptera). Στη συγκεκριμένη οικογένεια περιλαμβάνονται διάφοροι πληθυσμοί εντόμων, όπως για παράδειγμα είναι τα έντομα Chalcophora mariana ή Coroebus fasciatus, αλλά κάποιοι πληθυσμοί εξ αυτών ενίοτε δείχνουν μία ιδιαιτέρα προτίμηση προς το δέντρο της συκιάς. Για τους κήπους τους οποίους διατηρούμε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα άτομα των Δίκερκων (Dicerca) και μάλιστα των εντόμων Dicerca aenea. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ με βάση την εμπειρία της θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, ευτυχώς, τούτα τα φυτοπαθογόνα έντομα της συκιάς δεν εμφανίζονται στις δεντροκαλλιέργειες μας σε μεγάλα πλήθη ώστε να απειλούν με ένταση το δημοφιλές δέντρο, αλλά το προσβάλλουν μάλλον περιστασιακώς. Όμως, όταν εκδηλωθεί τέτοια προσβολή οι βλάβες που γίνονται ενδέχεται να είναι πάρα πολύ σοβαρές, αφού ξηραίνονται βλαστοί, ζημιώνεται η καρποφορία ή ενδεχομένως σε σπάνιες περιπτώσεις να καταστραφεί η συκιά.
Η ζημία στο δένδρο της συκιάς προκαλείται κατά κανόνα από τη δράση των προνυμφών Dicerca aenea οι οποίες εισχωρούν από τα νεώτερα και τρυφηλά βλαστάρια ή τις πληγές των μεγαλύτερης ηλικίας βλαστών, διανοίγουν στοές προς το εσωτερικό κατατρώγοντας αυτό που συνήθως αποκαλούμε "ψίχα" των κλαδιών και στο τέλος επέρχεται η ξήρανση. Έχουν ένα ωχρό χρώμα, έρπουν χωρίς πόδια και το επίμηκες σώμα τους καταλήγει σε μία πεπλατυσμένη κεφαλή. Κατά τη μεγίστη ανάπτυξή τους οι προνύμφες δεν έχουν μήκος μεγαλύτερο των δυόμισι εκατοστών (2,5 cm). Μπορεί να ζήσουν σε αυτή τη μορφή για πάρα πολλούς μήνες μέχρι να μεταμορφωθούν μετά από τη νύμφωση σε ακμαία. Τα τελευταία, που γίνονται τέλεια έντομα μοιάζουν αρκετά με τα διάφορα σκαθάρια, ενώ μπορεί να βρίσκονται παντού μέσα στον κήπο ή να πετάνε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Οι προσβολές παρατηρούνται συνήθως μετά τη μετάβαση σε πιο θερμές κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους.
Είναι ευνόητο ότι η δράση των προνυμφών σταδιακώς εξασθενεί τα δέντρα, υποβαθμίζει την παραγωγή καρπών και περιορίζει τη φυλλική επιφάνεια. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα υποστήριζε ότι προληπτικά μέτρα με τη χρήση χημικών σκευασμάτων μέσα σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο είναι, μάλλον, αδύνατο να ληφθούν, αλλά προτείνεται η διατήρηση συνθηκών καλής υγιεινής του δέντρου της συκιάς. Η καταπολέμηση των παρασίτων γίνεται με κατασταλτικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν, δυστυχώς, την προσεκτική χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Αυτή η χημική καταπολέμηση γίνεται λαμβάνοντας κατά νου όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πρέπει να στρέφεται εναντίον των προνυμφών και των ακμαίων με τη χρήση διασυστηματικών εντομοκτόνων τα οποία θα χορηγούνται με πλούσιο ψεκασμό όλου του υπέργειου τμήματος από τα τέλη Απριλίου, αλλά και με ριζοπότισμα. Τέλος, προτείνεται κατά τον ψεκασμό το εντομοκτόνο να συνδυάζεται με κατάλληλο προσκολλητικό υλικό.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων