Ελληνική μυθολογία ή μύθοι με φυτά πεύκη ή πεύκο και ελάτη ή έλατο, καθώς και πρόσωπα ή θεοί ως είναι Πίτυς, Παν ή Πάνας, Βορέας ή Βοριάς ή Βορεύς, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ακόμα και μέχρι σήμερα τα επιβλητικά κωνοφόρα δέντρα των ελληνικών βουνών δεσπόζουν στο τοπίο και τη σχετική χλωρίδα. Κάποια εξ αυτών είναι μοναδικά και ενδημικά. Το κάλλος και η ευμορφία τους ανέκαθεν διέγειραν την ανθρώπινη φαντασία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα βουνά της Ελλάδος, όπως είναι για παράδειγμα ο Παρνασσός, έχουν συνδεθεί ποικιλοτρόπως με απίστευτους και εκπληκτικούς μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά κωνοφόρα είναι η ελάτη ή έλατο και η πεύκη ή πεύκο. Η μυθολογική επένδυσή τους είναι δεδομένη σε έναν λαό του οποίου η καθημερινή ζωή ήταν για αιώνες αρρήκτως συνδεδεμένη με τη Φύση, παρ' όλο που η σύγχρονη εποχή απέδειξε το ότι ο ίδιος λαός έχει μάλλον απολέσει αυτούς τους δεσμούς.
Έτσι, λοιπόν, στην ελληνική μυθολογία υπήρχε μία πανέμορφη και αξιαγάπητη νύμφη. Το όνομά της ήταν Πίτυς. Αυτή η ωραία νέα κέντρισε ταυτοχρόνως το ερωτικό ενδιαφέρον δύο οντοτήτων. Ο ένας ήταν ο ξακουστός Παν ή Πάνας και ο άλλος ήταν ο παντοδύναμος Βορέας ή Βοριάς ή Βορεύς. Και οι δύο διεκδικούσαν για τον εαυτόν τους τη νύμφη. Φαίνεται, όμως, ότι στον ανταγωνισμό για την καρδιά της είχε πιθανώς προβάδισμα ο πονηρούλης Παν.
Το ότι η Πίτυς διεκδικήθηκε από τον Πάνα εξόργισε αφάνταστα τον Βορέα. Ο τελευταίος, τυφλωμένος από τη ζήλια και με θολωμένη την κρίση του, γκρέμισε τη νύμφη από ένα μεγάλο βράχο. Η πτώση προκάλεσε το θανάσιμο τραυματισμό της νέας. Στο σημείο όπου ξεψύχησε φύτρωσε ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο δέντρο. Τα κλωνάρια του χρησιμοποιούσε συχνά σαν διακοσμητικό διάδημα ο Παν.
Το δέντρο το οποίο παρουσιάστηκε στον τόπο της δολοφονίας της πρωταγωνίστριας του συγκεκριμένου μύθου είναι η πεύκη ή πεύκο, αλλά δεν αποκλείεται οι αρχαίοι Ελληνες να εννοούσαν την ελάτη ή έλατο.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων