Διά νυκτόβια ή Noctuidae παράσιτα έντομα και σκουλήκια στο γκαζόν σαν τις αγρότιδες ή καραφατμέ ή κοφτοσκούληκα ή Agrotis species, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ συχνά αναφέρουμε το γεγονός ότι ένας καλοδιατηρημένος χλοοτάπητας προσδίδει ένα ιδιαίτερο κύρος στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο. Οι φίλες και οι φίλοι μας, που απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ένα τέτοιο γρασίδι, γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αντλούν από την επαφή την οποία έχουν με αυτό το τμήμα του χώρου πρασίνου. Όμως, η καλλωπιστική χλόη όπως μπορεί να προσφέρει απλόχερα ευτυχία στου χρήστες του κήπου, με την ίδια ευκολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες εξ αιτίας φυτοπαθολογικών προβλημάτων τα οποία αναφύονται κατά τη συντήρηση κήπων. Οι φυτικοί οργανισμοί του Φυτικού Βασιλείου είναι εκτεθειμένοι σε ποικίλες καταπονήσεις και παρασιτικές προσβολές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το πολύ γνωστό φυτοπαθολογικό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από τη δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζει πολυάριθμα επιβλαβή, νυκτόβια, παράσιτα έντομα. Έτσι, λοιπόν, ένα από τα σημαντικά προβλήματα γκαζόν είναι οι επιθέσεις από παρασιτικά έντομα και ιδιαιτέρως η λαιμαργία που χαρακτηρίζει τα σκουλήκια, δηλαδή τις προνύμφες του. Αυτές οι επιθετικές πράξεις, που στα μάτια των ανθρώπων φαντάζουν βίαιες εις βάρος του γρασιδιού, δεν είναι προϊόν κάποιου αδικαιολόγητου μίσους, αλλά απόρροια μίας φυσικής διαδικασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του ευρύτερου οικοσυστήματος με βάση τους κανόνες επιβιώσεως των ειδών που έχει θεσπίσει η ίδια η Φύση. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές η παρουσία των παρασίτων αποκτάει τέτοια ένταση, έτσι ώστε να απειλείται ακόμα και η ζωή των προσβεβλημένων φυτών.
Για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, θα επικεντρωθούμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο, αλλά πασίγνωστο γένος εντόμων στην Ελλάδα το οποίο παρενοχλεί το γκαζόν. Είναι ένας από τους πιο συχνούς, φημισμένους και επίμονους εχθρούς του. Βεβαίως, αναφερόμαστε στην αγρότιδα, δηλαδή το γένος Agrotis, όπου περιλαμβάνεται μία πληθώρα ειδών Agrotis species.
Οι αγρότιδες είναι έντομα λεπιδόπτερα (Insecta, Lepidoptera) τα οποία υπάγονται στα αρθρόποδα (Arthropoda). Έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι κατατάσσεται σε μία ευρύτερη οικογένεια εντόμων με νυκτόβια δραστηριότητα, δηλαδή στην οικογένεια Noctuidae. Όπως προαναφέρθηκε και σε αντίθεση με την επικρατούσα κοινή αντίληψη, το γένος Agrotis στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακώς μεγάλο πλήθος ειδών τα οποία έχουν διασπαρθεί πανταχόθεν. Τα είδη της αγρότιδος, όπως και άλλα διαφορετικά γένη συγγενών εντόμων έχουν ενταχθεί στην προαναφερθείσα οικογένεια λόγω της συνήθειάς τους να δραστηριοποιούνται μόλις σουρουπώσει. Ο όρος "Noctuidae" προέρχεται εκ της λέξεως "Noctua", που σημαίνει γλαύκα ή κουκουβάγια. Η κουκουβάγια, ως γνωστόν, έχει νυκτόβιες συνήθειες και στα λατινικά η νύκτα ονομάζεται "nox". Αντιθέτως, η ελληνική λέξη του ονόματος "Αγρότις" ή "Αγρότιδα" η οποία προσδιορίζει παγκοσμίως το γένος, οφείλεται στην ιδιότητα του εντόμου να δραστηριοποιείται με μεγάλη ένταση στους αγρούς. Άλλες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ονομασίες για τα διάφορα είδη από αγρότιδες οι οποίες έχουν γενικευτεί, αλλά ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε κάποια συγκεκριμένα από αυτά τα είδη παρά σε όλο το γένος είναι: α΄) Η "τριφαίνουσα", επειδή παρουσιάζουν κάποια εξ αυτών μία εντόνως στιλπνή και διακριτή τριχρωματική χαρακτηριστική απόχρωση, β΄) Η "ακρόνυκτος" ή η "λυκόφωτη", επειδή ίπτανται την περίοδο του λυκόφωτος, γ΄) Η "σαΐτα" ή το "βέλος", επειδή έχουν ένα χαρακτηριστικό αεροδυναμικό τριγωνικό σχήμα όταν παραμένουν με διπλωμένα τα φτερά τους σε ανάπαυση, δ΄) Τα "κοφτοσκούληκα", επειδή τα σκουλήκια, δηλαδή οι προνύμφες τους κόβουν και καταβροχθίζουν τα φυτικά τμήματα, και ε΄) Η "καραφατμέ", που συνιστά χαρακτηριστική καταχρηστική γενίκευση ονομασίας, αφού προσδιορίζει το είδος Agrotis segetum, αλλά έχει καθιερωθεί ως ο ανεπίσημος χαρακτηρισμός του γένους της αγρότιδος στους ελληνικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους.
Εν γένει τα διάφορα μέλη της οικογένειας Noctuidae όταν είναι τέλεια έντομα κατά κανόνα έχουν σχετικώς μεγάλες διαστάσεις ιδιαιτέρως με τα πτερά τους ανοιγμένα. Ομοίως εμφανίζουν αρκετά εξωτερικά γνωρίσματα με παραπλήσια χαρακτηριστικά. Μελέτες οι οποίες γνωστοποιούνται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως είναι για παράδειγμα το University of Florida, πιστοποιούν το ότι κάποια είδη από αγρότιδες έχουν εκπληκτικές αντοχές όσον αφορά στην πτητική ικανότητά τους, αφού μπορούν μέσα σε ελάχιστες ημέρες να μεταναστεύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την αρχική θέση τους υποβοηθούμενα από τον κατάλληλο άνεμο. Ομοιάζουν προς τις μικρές χνουδωτές πεταλούδες με στιλπνούς ανοιχτόχρωμους ή συνηθέστερα σκοτεινόχρωμους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι αποχρώσεις οι οποίες επικρατούν είναι αυτές που βασίζονται σε χρώματα, όπως είναι για παράδειγμα το γκριζωπό, το μέλαν, το ασημοχρυσαφί, το φαιοκίτρινο, το ωχρογαλακτώδες, το μωβ, το καστανοκίτρινο ή το καστανέρυθρο. Το μάλλον πεπλατυσμένο σωληνοειδές σώμα τους έχει μήκος το οποίο δεν ξεπερνάει τα δύο εκατοστά και στενεύει στο οπίσθιο άκρο σχηματίζοντας μικρό κώνο, ενώ στο άνω πρόσθιο τμήμα ακριβώς όπισθεν της κεφαλής όταν τα φτερά είναι στην ανάπαυση ξεχωρίζει ένα ρομβόσχημο ογκίδιο το οποίο μοιάζει με καμπούρα. Μάλιστα, ειδικώς στις αγρότιδες μπορεί να καλύπτεται από τρίχες σε θυσανοφόρο σχηματισμό δίδοντας την αίσθηση σε μία φίλη ή ένα φίλο της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, που τις παρατηρούν από το επάνω τμήμα, ότι φοράνε καπαρντίνα απλωμένη σε μία καμπούρα, ενώ από το κάτω τμήμα του σώματος αυτές οι τρίχες μοιάζουν με γούνινο κασκόλ το οποίο καλύπτει το θώρακά τους. Στη μάλλον μικροκαμωμένη κεφαλή τους δεσπόζουν οι ευμεγέθεις οφθαλμοί και οι μακριές νηματοειδείς κεραίες, που στα αρσενικά άτομα μπορούν να είναι οδοντωτές. Επιπλέον, τα πόδια τους φέρουν σχετικώς ευμεγέθεις άκανθες στις κνήμες τους και τα λεπτοκαμωμένα φτερά τους διακρίνονται σε οπίσθιο και πρόσθιο ζεύγος. Το πρόσθιο ζεύγος είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και φέρει χρωματισμό ή ενδέχεται να εμφανίζει ακόμα και σχήματα, όπως είναι για παράδειγμα διάφορες γραμμώσεις στην περίμετρο ή αλλού, κηλίδες, κύκλους ή στίγματα.
Όσον αφορά στα άτομα των εντόμων από αγρότιδες, ο κύκλος της ζωής κάθε εντόμου είναι περίπου δύο μήνες. Αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών και φυσικώς, του είδους του εντόμου μπορούν να υπάρξουν από μία έως τρεις γενεές ή περισσότερες. Αρχίζουν να δραστηριοποιούνται με τις πρώτες ζέστες της ανοίξεως και παραμένουν δραστήρια μέχρι τουλάχιστον το πρώτο μισό του φθινοπώρου. Μάλιστα, εάν τα κρύα καθυστερήσουν μπορεί να παραταθεί ο χρόνος της δραστηριότητός τους. Κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας, αλλά έντονης ζωής του, ένα γονιμοποιημένο θηλυκό παράγει μέσα σε λίγες ημέρες εκατοντάδες γαλακτώδους χρώματος μικροσκοπικά αυγά τα οποία τοποθετούνται συνωστισμένα και προστατευμένα στα φύλλα του γρασιδιού ή σε άλλα προστατευμένα μέρη κυρίως φυτικών τμημάτων. Αναλόγως της θερμοκρασίας τα αυγά εκκολάπτονται το πολύ σε μία εβδομάδα. Σταδιακώς αναπτύσσονται σε προνύμφες, ακολουθεί η νύμφωση σε χρυσοκίτρινα κουκούλια συνήθως εντός του εδάφους στο χώρο του γκαζόν και ακολουθεί η εμφάνιση του τέλειου εντόμου.
Όπως συμβαίνει συνήθως και συχνά το επισημαίνει η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προς τις φίλες και τους φίλους της, το καλλωπιστικό γκαζόν στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπου δεν απειλείται από τα τέλεια έντομα του γένους Agrotis, αλλά από τα βραδυκίνητα σκουλήκια τους, δηλαδή τις προνύμφες τους. Αυτά τα σκουλήκια γκαζόν συνήθως είναι άτριχα και το μήκος τους σε πλήρη ανάπτυξη κυμαίνεται από περίπου τρεισήμισι έως πέντε εκατοστά. Έχουν σχήμα επίμηκες κυλινδρικό και το χρώμα τους διαφοροποιείται αναλόγως του γένους και του είδους του εντόμου, οπότε μπορεί για παράδειγμα να είναι ωχροπράσινο, ροδοκόκκινο, καστανωπό, χρυσογκριζωπό ή μελανώδες. Μπορούν να φέρουν εκατέρωθεν πλευρικώς και επί των νώτων τους αντιστοίχως χαρακτηριστικές έγχρωμες διακριτές γραμμώσεις και στίγματα. Ειδικώς οι προνύμφες των ειδών της αγρότιδος είναι μάλλον από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος συγκρινόμενες προς τις αντίστοιχες των ειδών άλλου γένους από τα νυκτόβια παράσιτα έντομα. Κοινό χαρακτηριστικό των προνυμφών είναι ο τρόπος ο οποίος αμύνονται όταν νοιώσουν απειλή, οπότε συστρέφονται μοιάζοντας με πεπιεσμένη σπείρα προσπαθώντας να βρεθούν επάνω στο χώμα και να παραμένουν όσο το δυνατόν ακίνητες. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν και τα τέλεια έντομα, τα οποία όταν θέλουν να προστατευθούν επιδιώκουν πολλές φορές να εισχωρήσουν ανάμεσα στο γρασίδι και να παραμείνουν ακίνητα στη βάση του ανάμεσα στα φυτά που το απαρτίζουν. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά της αγρότιδος οι μικρές προνύμφες αναζητούν τροφή στα φυτά του γκαζόν. Αρχικώς η παρουσία τους δεν είναι αξιοπρόσεκτα επιβλαβής, αλλά όσο μεγαλώνουν τα πράγματα διαφοροποιούνται. Οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι πιο δυναμικές, μπορούν και ορύσσουν επιφανειακές στοές στο έδαφος, καταβροχθίζουν τα υπέργεια τμήματα της χλόης και ιδίως το λαιμό των φυτών του γκαζόν. Δεν αποκλείεται το να επιτίθενται ακόμα και στην επιφανειακές ρίζες, ιδιαιτέρως κατά την περίπτωση όπου ο χλοοτάπητας υποφέρει από υπερβολική άχρηστη οργανική ύλη, δηλαδή thatch και μάλιστα με στρώμα mat, όπως έχουμε προσδιορίσει σε άλλο κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. Το παχύ thatch προσφέρεται για να γίνει το ιδανικό ενδιαίτημα τόσο στις προνύμφες, όσο και κατά τη νύμφωση.
Οι αγρότιδες και γενικώς τα έντομα της οικογένειας Noctuidae στο στάδιο της προνύμφης δεν επιτίθενται μόνο σε χλοοτάπητες, αλλά και σε άλλα φυτά, όπως είναι για παράδειγμα τα κηπευτικά ή τα καλλωπιστικά φυτά. Όμως, όσον αφορά στο γκαζόν, θα επισημάνουμε προς τις φίλες και τους φίλους μας το ότι δυστυχώς δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση προς τα ψυχρόφιλα είδη σαν τη φεστούκα την καλαμοειδή, δηλαδή τη Festuca arundinacea, που εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά στα καλλωπιστικά γκαζόν των ελληνικών ιδιωτικών και ιδιόχρηστων χώρων πρασίνου. Οι προσβολές ελάχιστων μεμονωμένων ή απομονωμένων προνυμφών μέσα στην έκταση του γκαζόν δεν είναι ευκόλως ανιχνεύσιμες ή ικανές να μας θορυβήσουν, αλλά εάν ο πληθυσμός των σκουληκιών γίνει μεγάλος, τότε μπορούν ακόμα και να το καταστρέψουν ταχύτατα. Εάν ξαφνικώς αρχίσουν να παρατηρούνται εστίες ανεξαρτήτως μεγέθους με εξασθενημένο γρασίδι το οποίο καταλήγει γρήγορα ξηρό και ξανθό σαν άχυρο, τότε θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να ελέγχουμε από κοντά αυτές τις περιοχές και να παρατηρούμε εάν το συνορεύον γρασίδι περιλαμβάνει φαγωμένα φυτά ακόμα και στην επιφάνεια του εδάφους όπου υπάρχει ο λαιμός των φυτών του γκαζόν. Εκεί, οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους ακόμα και επάνω στο έδαφος, αφού επάνω στο χώμα μπορεί να βρίσκονται σε ποικίλες ποσότητες διάφορα πρασινόχρωμα και μικρού μεγέθους γλοιώδη μαλακά υπολείμματα τροφής τα οποία προέρχονται από τη λαίμαργη κατανάλωση των τρυφερών τμημάτων του χλοοτάπητα. Επιπροσθέτως, χρειάζεται απαραιτήτως να ελέγχουμε για το εάν στο χώμα υπάρχουν επιφανειακές στοές με μικρά μελανά ή πρασινοκαφέ περιττώματα σαν σφαιρόμορφη τρούφα τα οποία, όμως, δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα προϊόντα της δραστηριότητος των γεωσκωλήκων.
Εκτός από τις ορατές, διακριτές ή άμεσα αντιληπτές προσβολές του γκαζόν υπάρχουν και άλλες ενδείξεις οι οποίες μπορούν να μας αφυπνίσουν ως προς την παρουσία στο γκαζόν διαφόρων επιβλαβών παρασίτων σαν τις αγρότιδες. Έτσι, η συχνή κίνηση πτηνών επί του γκαζόν καλό θα ήταν να προβληματίζει τις φίλες και τους φίλους μας διότι ενδέχεται να τρέφονται αυτά τα πουλιά μεταξύ άλλων και με προνύμφες από αγρότιδες. Επίσης, η επίμονη παρουσία των συνηθισμένων σφηκών είναι ένας μέτριας αξίας παράγοντας συναγερμού επειδή ενδεχομένως να παρασιτούν τις προνύμφες ή να χρησιμοποιούν τις στοές τους. Οι κοινές σφήκες, όμως, έχουμε τη γνώμη στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ότι δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη εντοπισμού για τα κοφτοσκούληκα, αφού ειδικώς σε απομονωμένα μέρη των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων χρησιμοποιούν το γρασίδι με το νοτισμένο έδαφος και την άχρηστη οργανική ύλη σαν ενδιαιτήματα και πηγές υγρασίας ή ύδατος. Βεβαίως, υπάρχουν συγκεκριμένα είδη σφήκας οι οποίες καλούνται παρασιτικές σαν τις Trichogramma spp., που είναι μικρόσωμες εν συγκρίσει ως προς τις συνηθισμένες και εκμεταλλεύονται τις προνύμφες σαν μέσα ολοκληρώσεως του αναπαραγωγικού κύκλου τους.
Επειδή οι αγρότιδες έχουν νυκτόβια ήθη μπορούμε όταν σουρουπώσει να χρησιμοποιήσουμε έναν αναμμένο φακό περπατώντας στο γκαζόν, οπότε θα τις δούμε να υπερίπτανται ή να προσεγγίζουν το φως. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει το ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν αδρανείς, αλλά τις νυκτερινές ώρες τόσο τα τέλεια έντομα, όσο και οι προνύμφες είναι πιο εμφανή ή τολμηρά επειδή χάρις εις το σκότος προφυλάσσονται καλύτερα από τους φυσικούς θηρευτές τους. Επίσης, υπάρχει και ο εμπειρικός τρόπος προσδιορισμού των προνυμφών από αγρότιδες με τη χρήση ειδικού σαπουνιού και μπορεί μία φίλη ή ένας φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να εντοπίσει στα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου. Από την άλλη μεριά, καλό θα ήταν να διευκρινισθεί το ότι οι αγρότιδες ή κοφτοσκούληκα όταν επιτεθούν σε ένα γκαζόν δεν κάμνουν διακρίσεις ως προς το πόσο πολύ ή λίγο ικανοποιητικώς είναι συντηρημένο. Όμως, αυξάνονται κατακορύφως οι πιθανότητες να φιλοξενήσει αγρότιδες ένα γκαζόν όταν αυτό το γρασίδι υποφέρει από thatch ή έχει υπερβολικώς ευπρόσβλητη φυλλική επιφάνεια εξ αιτίας ανώμαλων αζωτούχων λιπάνσεων ή όταν η συντήρηση γκαζόν δεν έχει περιλάβει προσφάτως προληπτικές επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα εφ' όσον υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό. Θεωρητικώς, όταν ο πληθυσμός των εντόμων είναι μικρός και δεν ξεπερνάει τις περίπου πέντε προνύμφες ανά τετραγωνικό μέτρο, τότε μπορούμε να ανεχθούμε την προσβολή, αλλά για καθαρώς προληπτικούς λόγους καλύτερα να εφαρμόσουμε φυτοπροστατευτικά μέτρα σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο.
Προληπτικώς, λοιπόν, οφείλουμε να παρατηρούμε συνεχώς το γρασίδι για προσβολές, να το αποβρυώνουμε ή να το εξαραιώνουμε προκειμένου να αποφεύγουμε το ανεπιθύμητο thatch κατά την περιποίηση χλοοτάπητα. Εάν υπάρχει ένα ιστορικό με προηγούμενες προσβολές από τέτοια παράσιτα έντομα, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται η προληπτική εφαρμογή εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι τόσο η αποβρύωση ή η εξαραίωση του γκαζόν, όσο και η κοπή του με τη χλοοκοπτική μηχανή συμβάλλουν στην απομάκρυνση πολλών προνυμφών και τέλειων εντόμων από αγρότιδες οι οποίες βρίσκονται στην επιφάνεια, αλλά καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται περιστασιακώς πιτυρούχα δολώματα κατά τις περιόδους της αναμενόμενης εξάρσεως της δράσεως των εντόμων. Επιπροσθέτως, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ από την εμπειρία την οποία έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια κατά τη συντήρηση κήπων θα μπορούσε να υποστηρίξει την άποψη ότι η χρήση κατάλληλων διαβρεκτικών μέσων στη χλόη συμβάλλει στον περιορισμό της παρουσίας κοφτοσκούληκων. Εκτός των προηγουμένων, εάν θέλουμε να εγκαταστήσουμε νέο χλοοτάπητα στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο, τότε θα ήταν προς όφελός μας να επιλέξουμε ποικιλίες γκαζόν οι οποίες έχουν από σποράς το πλεονέκτημα του κατάλληλου ενδοφυτικού εμβολιασμού ο οποίος προσφέρει θεωρητικώς επιπρόσθετη ασφάλεια και αυξημένη αντοχή σε επιθέσεις από αγρότιδες και άλλα συγγενή νυκτόβια έντομα.
Αντιθέτως, εάν ατυχήσουμε και το γκαζόν πέσει θύμα προσβολής από αγρότιδες, τότε πρέπει να ενεργήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα καλύτερα κάμνοντας χρήση φυτοπροστατευτικών εντομοκτόνων σκευασμάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η εγκατάσταση των πιτυρούχων δολωμάτων που αναφέραμε προηγουμένως ή η χρήση βιολογικών σκευασμάτων με φυσικούς εχθρούς παρ' όλο που η τελευταία λύση δεν ενδείκνυται σε ανοικτούς κήπους. Εάν υπάρχουν πολλές προνύμφες στην επιφάνεια του εδάφους ώστε να είναι πρακτικώς αδύνατη η απομάκρυνσή τους με το χέρι και επιθυμούμε ταυτοχρόνως μία πιο οικολογική επέμβαση, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με προγραμματισμό διάφορα εγκεκριμένα σκευάσματα με Bacillus thuringiensis ή εντομοπαθογόνους νηματώδεις σαν το Steinernema carpocapsae προτιμότερα τις απογευματινές ώρες. Καλυτέρα να έχει προηγηθεί κοπή του γκαζόν και έστω μία ελαφρά αποβρύωση ή εξαραίωση του χώρου εάν υπάρχει σχετική ανάγκη σε συνδυασμό με μία πλούσια δόση ποτίσματος συναρτήσει της ικανότητος διαβροχής του αρδευτικού δικτύου για να παραμείνει υγρό το χώμα σε βάθος περίπου πέντε εκατοστών τουλάχιστον δώδεκα ώρες πριν την επέμβαση αναλόγως πάντοτε των κλιματολογικών συνθηκών και της αποστραγγιστικής ικανότητος του εδάφους. Οι προνύμφες αγαπούν το νοτισμένο χώμα, αλλά απεχθάνονται το πολύ νερό και ανεβαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους. Μετά την επέμβαση καλό είναι να ακολουθήσει πολύ ελαφρό πότισμα και βραχυχρόνια αναπροσαρμογή των αρδευτικών κύκλων. Όμως, πρέπει να επισημάνουμε προς τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το γεγονός ότι η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των εν λόγω εντόμων έχουν τα εγκεκριμένα χημικά εντομοκτόνα τα οποία με ελεγχόμενες προγραμματισμένες εφαρμογές μπορούν να τις εξοντώσουν στα επίπεδα που θέλουμε, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα και συμμόρφωση προς τους κανόνες ασφαλείας, αποφυγή χρήσεως του χλοοτάπητος για ένα χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί από τη δραστικότητα του σκευάσματος και συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι κατά πάσα πιθανότητα για κάποια περίοδο θα περιοριστούν αρκετοί ωφέλιμοι οργανισμοί.
Θα κλείσουμε με την επισήμανση ότι το πρόβλημα της παρουσίας και της δράσεως των εντόμων αυτών αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν εντοπίζεται εγκαίρως, προτού κατορθώσουν να πολλαπλασιαστούν. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση προς τις οδηγίες του ατόμου το οποίο έχει την ευθύνη των έργων. Μετά την επίλυση του προβλήματος, χρειάζεται να περάσει μία περίοδος έτσι ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές μέγεθος της επιπτώσεως της προσβολής στο γρασίδι. Όταν γίνει αυτό, η ανάκαμψη το χλοοτάπητα θα ακολουθήσει, ακόμα και εάν χρειαστεί να γίνει τοπική επισπορά.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων