Διά καλλιέργεια και τα φυτά εσωτερικού χώρου διεφενμπάχια, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Πάρα πολλοί άνθρωποι νοιώθουν την ανάγκη να εμπλουτίζουν τους προσωπικούς τους χώρους με επιβλητικά φυτά τα οποία θα τους διακοσμούν, αλλά επίσης θα προσφέρουν οξυγόνο και ψυχαγωγία ή θα συμμετέχουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από ρύπους και ενοχλητικές σκόνες. Συνήθως αυτοί είναι εσωτερικοί χώροι οι οποίοι, δυστυχώς, αρκετές φορές δεν προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβιώσεως για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικώς εάν αυτά προέρχονται από εξωτικές περιοχές με εδαφοκλιματικές συνθήκες λίγο έως πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν αρκετά τέτοια καλλωπιστικά φυτά τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν έναν εσωτερικό χώρο ή δωμάτιο, αρκεί να τους προσφέρεται μία έστω ελαχίστη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους. Ένα τέτοιο όμορφο διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι η διεφενμπάχια ή Dieffenbachia sp. την οποία μπορούν οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να αποκτούν πολύ εύκολα από την αγορά και τα σχετικά καταστήματα της περιοχής τους.
Η διεφενμπάχια (Dieffenbachia sp.) είναι ένα από τα ομορφότερα φυτά εσωτερικού χώρου για την Ελλάδα. Προέρχεται κυρίως από τις τροπικές περιοχές της αμερικανικής ηπείρου και κατά κανόνα ευδοκιμεί σε περιβάλλον με εύφορο έδαφος, υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία, προφυλαγμένο από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, το δριμύ ψύχος και τους ανέμους. Περιλαμβάνει δεκάδες είδη με πυκνό πράσινο ή δίχρωμο ωχροπράσινο χρωματισμό στα εντυπωσιακά φύλλα της. Στο φυσικό περιβάλλον της μπορεί να αποκτήσει ύψος το οποίο κυμαίνεται αναλόγως του είδους από μερικές δεκάδες εκατοστά έως κάποια μέτρα. Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται να επισημανθεί ότι τα κύτταρα των φυτικών ιστών της και κατ' επέκταση το υγρό που διατρέχει αυτούς τους ιστούς εμπεριέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις από ραφίδες, δηλαδή μικροσκοπικούς σχηματισμούς με κρυσταλλική μορφή ασβεστίου, που ενδέχεται σοβαρώς να προξενήσουν αλλεργικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα είναι ο κνησμός, σε όποιο άτομο έχει τέτοια προδιάθεση και έρχεται σε άμεση επαφή με τους χυμούς της χωρίς προστασία. Ομοίως, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ από προσωπική εμπειρία γνωρίζει ότι ανάλογα δυσμενή φαινόμενα μπορούν πιθανώς να παρατηρηθούν εάν κάποια επιρρεπή κατοικίδια, όπως οι γάτες, οι σκύλοι, οι χελώνες, ή τα χάμστερ καταναλώσουν αναλόγως μικρές ή μεγάλες ποσότητες από τα φύλλα ή τον κορμό της διεφενμπάχιας.
Στην Ελλάδα κάποια διεφενμπάχια μπορεί να διακοσμήσει με επιτυχία ως επί το πλείστον εσωτερικούς χώρους με άφθονο φωτισμό. Προτείνεται ο φωτισμός να είναι άπλετος διότι αλλιώς τα φύλλα του φυτού θα εκδηλώνουν το φαινόμενο του φωτοτροπισμού, δηλαδή σταδιακώς θα στρέφονται συνέχεια προς την κατεύθυνση της κύριας πηγής φωτός, όπως ένα συγκεκριμένο παράθυρο. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μετά από μία ορισμένη νεαρά ηλικία κατά την άνοιξη ή αρχές του φθινοπώρου μπορεί να ανθίσει με εντυπωσιακά άοσμα άνθη χρώματος κρεμώδους λευκού τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με κρίνο. Σε γενικές γραμμές, όπως έχει ήδη προαναφερθεί, η διεφενμπάχια μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα εντός ενός δωματίου, αλλά χρειάζεται φροντίδα και δεν επιθυμεί την ξηρή ατμόσφαιρα, το παρατεταμένο κρύο κάτω των περίπου τεσσάρων βαθμών Κελσίου ή το υπερβολικό πότισμα και τη στάσιμη υγρασία πέριξ του κεντρικού κορμού της. Δυστυχώς, τα ευμεγέθη φύλλα της έλκουν σα μαγνήτης την οικιακή σκόνη, γεγονός που εμποδίζει τη διαπνοή και υποβαθμίζει την αισθητική αξία του φυτού το οποίο χαρακτηρίζεται από τη στιλπνή, εντυπωσιακή φυλλική επιφάνειά του. Για αυτό θα πρέπει περιοδικώς να καθαρίζονται με προσοχή διότι σπάνε εύκολα και εάν είναι δυνατόν σε αραιά διαστήματα να τρίβουμε το εσωτερικό της μπανανόφλουδας επάνω τους, αφού αυτή η επάλειψη αφήνει ουσίες που θρέφουν και ταυτοχρόνως γυαλίζουν τα φύλλα. Επίσης, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία η σταδιακή πτώση των φύλλων στα κατώτερα τμήματα του βλαστού καθ' όσον αναπτύσσεται το φυτό διότι είναι φυσιολογική, παρ' όλο που απογυμνώνει αυτήν την περιοχή. Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε περιστασιακώς κατά τις αρχές της ανοίξεως να αποκόπτουμε το ανώτερο τμήμα του βλαστού της διεφενμπάχιας ώστε να ενεργοποιούνται οι υπολειπόμενοι οφθαλμοί της και να δημιουργούνται πιο γρήγορα πρόσθετες διακλαδώσεις. Αλλά και εάν ποτέ σπάσει ο κορμός, παρ' όλο που κάτι τέτοιο δεν είναι ευχάριστο, μπορεί με σχετική άνεση να δημιουργήσει μελλοντικώς νέα στελέχη, ενώ το σπασμένο τμήμα μπορεί να αφεθεί για περίπου έξι ώρες ώστε να ξηρανθεί κατά το δυνατόν το τραύμα και στη συνέχεια να φυτευθεί καταλλήλως με σκοπό να δώσει ένα νέο φυτό εάν, βεβαίως, επιζήσει και ριζοπιάσει.
Επειδή η διεφενμπάχια είναι από εκείνα τα φυτά τα οποία θέλουν υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και γόνιμο έδαφος για να ευημερούν, οι φίλες και φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μπορούν να πειραματιστούν καταφεύγοντας στην εφαρμογή μίας ιδιαιτέρας μορφής καλλιέργειά της χρησιμοποιώντας το νερό σε μία ειδική λεκάνη. Αυτή η καλλιεργητική μέθοδος είναι αρκετά απλή, δεν θέλει υπερβολές κατά την εφαρμογή της οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σαπίσματα και εξασφαλίζει διαρκώς τη συνεχή τροφοδοσία της διεφενμπάχιας με πόρους νερού, κάτι που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο στη διάρκεια που επικρατούν οι ξηροθερμικές χρονικές περίοδοι του έτους στην Ελλάδα. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ εφαρμόζει αυτήν τη μέθοδο εδώ και αρκετά έτη κατά την εκτέλεση των εργασιών της για λογαριασμό των πελατών της οι οποίοι διαθέτουν διεφενμπάχια στην οικία ή τους επαγγελματικούς τους χώρους και ουδέποτε ανέκυψε κάποιο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως άπαντα τα φυτά θριαμβεύουν και εντυπωσιάζουν είτε με την κόμη τους, είτε με την ανθοφορία τους η οποία δεν είναι κάτι συνηθισμένο για το ανειδίκευτο μάτι. Από προσωπική πείρα, βεβαίως, έχει διαπιστωθεί ότι όπου έχει εφαρμοστεί έχει αποτέλεσμα, ακόμα και στην περίπτωση εξαθλιωμένων φυτών με την κατάλληλη φροντίδα πάντοτε. Στην ουσία η μόνη δέσμευση που απαιτείται έχει να κάμνει με την περιοδική τροφοδοσία της λεκάνης σε νερό, αφού αυτό θα καταναλώνεται διαρκώς άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη συχνότητα.
Έτσι, λοιπόν, ξεκινώντας τη διαδικασία, που την πρώτη φορά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λίγο χρονοβόρος, κατ΄αρχήν τονίζεται ότι πρέπει να σταματήσει οριστικώς το πότισμα του φυτού από την επιφάνεια του χώματος και όταν λιπαίνεται ελάχιστα με ένα ισορροπημένο λίπασμα ιχνοστοιχείων από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο δεν πρέπει να αφήνονται υπολείμματα σε επαφή με το βλαστό της. Εξ άλλου, η λίπανση πρέπει μην είναι υπερβολική διότι αλλιώς μπορεί να αυξηθεί υπερβολικώς η αλατότητα του εδάφους προξενώντας τοξικότητες. Από την άλλη μεριά η διεφενμπάχια λατρεύει το νοτισμένο εύφορο έδαφος, αλλά όχι τα λιμνάζοντα ύδατα πέριξ του κορμού της. Για αυτό το λόγο οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μπορούν να αποκτήσουν μία κατάλληλη λεκάνη, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των ενδυμάτων, μεριμνώντας να διαθέτει ακτίνα περίπου τριών εκατοστών (3 cm) μεγαλύτερη εξ αυτής της ακτίνας της γλάστρας που περιέχει το φυτό. Προτείνεται η λεκάνη να είναι πλαστική και χρώματος το οποίο ταιριάζει με τη γλάστρα, ενώ μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος ακόμα και σε καταστήματα όπου προσφέρονται αγαθά οικιακής χρήσεως. Το ύψος της λεκάνης πρέπει να αντιστοιχεί το πολύ περίπου στο ένα τρίτο της γλάστρας που φιλοξενεί τη διεφενμπάχια. Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθεί η γλάστρα μονίμως μέσα στο κέντρο της λεκάνης και θα ήταν καλό να έχει ληφθεί προηγουμένως μέριμνα ώστε το χώμα του φυτού να μην είναι υγρό, δηλαδή να μην έχει ποτιστεί προσφάτως. Τότε, γεμίζεται η λεκάνη με νερό το οποίο εγχέεται σε αυτήν και αφήνεται για ένα χρονικό διάστημα ώστε να απορροφηθεί από τη γλάστρα. Κατόπιν, ξαναγεμίζεται η λεκάνη με νερό επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και τελικώς θα διαπιστωθεί ότι λόγο κορεσμού του χώματος στη γλάστρα της διεφενμπάχιας θα σταματήσει να απορροφάται πλέον το νερό της λεκάνης. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της καινούργιας ζωής της διεφενμπάχιας. Το φυτό πλέον θα χρησιμοποιεί το νερό με βάση τις ανάγκες του. Περιστασιακώς πρέπει να συμπληρώνεται η λεκάνη με το νερό το οποίο θα καταναλώνεται από το φυτό. Μάλιστα, θα ένας παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι τους θερμούς μήνες το νερό απορροφάται πολύ πιο γρήγορα, ενώ τα υγρά δάκρυα που σχηματίζονται στην άκρη των φύλλων είναι απόδειξη της εξατμισοδιαπνοής του φυτού και δεν πρέπει να προξενούν ανησυχία.
Προϊόντος του χρόνου η λεκάνη θα πρέπει να καθαρίζεται ώστε να μην σχηματίζονται επιβλαβή ιζήματα ή υπολείμματα που μπορεί να βλάπτουν το φυτό. Ας σημειωθεί ότι η διεφενμπάχια που απεικονίζεται στις φωτογραφίες του παρόντος άρθρου ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, ενώ αρχικώς ήταν σε άθλια κατάσταση από άποψη υγείας και εμφανίσεως, τελικώς κατορθώσαμε να την επαναφέρουμε πλήρως και ήδη ζει για πολλά έτη με αυτήν τη μορφή υποστηρίξεως μέσα στο καθιστικό της οικίας και έχει ανθίσει πολλάκις, έχει αναπτύξει πάμπολλα παραβλαστήματα και θυγατρικά φυτά, ενώ αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με τέτοιους ρυθμούς ώστε να χρειάζεται κάθε έτος προσεκτική μεταφύτευση. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται με τον ίδιο εύκολο τρόπο που διενεργείται οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία, αλλά αναγκαστικώς θα οδηγεί στην αγορά νέας λεκάνης.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων