Διά βότανα ως είναι ο πάπυρος ή Cyperus papyrus διά βοτανοθεραπεία διά τα στοματικά έλκη, που παρουσίασε ο Διοσκουρίδης, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Τα στοματικά έλκη, όπως και διάφορα άλλα έλκη, είναι προβλήματα του οργανισμού τα οποία ταλαιπωρούσαν ανέκαθεν τους ανθρώπους. Για αυτό το λόγο έγινε προσπάθεια έτσι ώστε η βοτανοθεραπεία να χρησιμοποιήσει βότανα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Επειδή τα συγκεκριμένα θέματα υγείας ήταν ιδιαιτέρως ενοχλητικά ασχολήθηκαν μαζί τους διάφορες γνωστές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων είναι ο Διοσκουρίδης. Μάλιστα, ο Διοσκουρίδης, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου, μέσα στην πληθώρα των φαρμακολογικών και βοτανολογικών συμβουλών του αναφέρεται στο πρόβλημα της αντιμετωπίσεως των στοματικών ελκών ή των ελκών εν γένει. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ για το ότι έδωσε ιδιαιτέρα προσοχή στο φυτό πάπυρος, αφού του αποδίδει αξιόλογες ιδιότητες σαν βότανο.
Έτσι, το φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τα στοματικά έλκη δεν είναι άλλο από τον γνωστό σε όλους πάπυρο. Ο πάπυρος ή Cyperus papyrus είναι ένα φυτό με τεράστια διαχρονική αξία. Γνωστό και ξακουστό από την αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αιγύπτου όπου μπορούσε να εντοπιστεί σε μεγάλους πληθυσμούς, αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την παρασκευή χαρτικής γραφικής ύλης. Είναι πολυετές και υδροχαρές με πυκνά νηματόμορφα φύλλα και μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί σε υδρόκηπους με τις κατάλληλες κηποτεχνικές φυτοσυνθέσεις προσφέροντας εκπληκτικά αισθητικά αποτελέσματα στους χρήστες των κήπων.
Με βάση, λοιπόν, τα κείμενα που παρέδωσε ο Διοσκουρίδης, ο πάπυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στην ιατρική και φαρμακευτική. Μας ενδιαφέρει, όμως, η περίπτωση της ικανότητός του να καταπολεμά το έλκος στο στόμα ή και σε άλλα μέρη του σώματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποτεφρωθεί και να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τα έλκη. Μάλιστα, εάν παρασκευασθεί χαρτί από πάπυρο και αποτεφρωθεί, τότε η τέφρα του χαρτιού θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τα πάσχοντα άτομα.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων