Διά γεωργία, τις γεωργικές δραστηριότητες, την καλλιέργεια γης, και διά το πώς συμμετέχουν στην ψυχαγωγία και σκληραγωγία καθώς έγραψε ο Ξενοφών εις το βιβλίο "Οικονομικός" και διαφαίνεται το διάλογο που έχει ο Σωκράτης και ο Κριτόβουλος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ο Ξενοφών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς σε όλον τον πλανήτη Έλληνες συγγραφείς της αρχαιότητος. Από τα έργα του ακόμα και σήμερα αντλούνται πολυδιάστατες γνώσεις γύρω από τη Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Ηθική και την Παιδαγωγία. Έζησε τον πέμπτο με τέταρτο αιώνα προ Χριστού (5ος έως 4ος αιών π. Χ.) και σε νεαρά ηλικία υπήρξε μαθητής του Σωκράτους. Αντλούσε την καταγωγή του από εύπορη αθηναϊκή οικογένεια, αλλά η συμπάθειά του προς τα αυστηρά στρατιωτικά ήθη και τον δωρικό τρόπο διαβιώσεως υπήρξε η αφορμή έτσι ώστε αρχικώς να ξενιτευτεί προς την Περσία όπου και εξελέγη στρατηγός από τους μισθοφόρους Έλληνες, που έμειναν γνωστοί σαν οι "Μύριοι" και κατόπιν να συνεχίσει να ζει ακόμα και με το στίγμα του εξόριστου προδότη στην Πελοπόννησο. Η συμμετοχή του στο πλευρό των Λακεδαιμονίων εναντίον των Αθηναίων στη μάχη της Κορωνείας εξανάγκασε την Αθήνα να του στερήσει την περιουσία του και να τον εξορίσει. Πέθανε κοντά στην εκπνοή του πρώτου ημίσεως του τετάρτου αιώνος, αφού προηγουμένως απεκατέστησε τις σχέσεις του με την ιδιαιτέρα πατρίδα του, δηλαδή την Αθήνα, αλλά ουδέποτε επέστρεψε σε αυτήν.
Στο βιβλίο του "Οικονομικός" γίνεται αναφορά στην οικιακή και γεωργική διοίκηση ή οικονομία σε μία διαλογική συζήτηση όπου πρωταγωνιστές είναι ο Σωκράτης και ο Κριτόβουλος. Σε αυτόν το διάλογο γίνεται προσπάθεια μεταξύ άλλων να τονισθεί η αξία της προσωπικής συμμετοχής κατά τη διεξαγωγή των γεωργικών δραστηριοτήτων και την καλλιέργεια γης. Αυτή η νοοτροπία συμβαδίζει με την πεποίθηση την οποία έχουμε στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ και προσπαθούμε με τη σειρά μας να μεταλαμπαδεύσουμε προς τις φίλες και τους φίλους μας, αφού θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων χώρων πρασίνου δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς και αμέτοχοι κατά τη διάρκεια της αέναης προσπάθειας για τη συντήρηση κήπων, αλλά να συμμετέχουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά για να εξοικειώνονται πρακτικώς με τον πράσινο χώρο τους.
Με βάση τον Ξενοφώντα η ενσυνείδητη προσωπική ενασχόληση με τη γεωργία είναι πηγή αγαλλιάσεως και μακαριότητος, μέσο για την εξασφάλιση βασικών αγαθών τα οποία μπορούν να ικανοποιούν πρωταρχικές ανάγκες της οικογενείας, όπως είναι οι διατροφικές και μηχανισμός για την ψυχαγωγία, την εκγύμναση ή σκληραγωγία του σώματος, αλλά και του ελεύθερου ανδροπρεπούς πνεύματος. Η γη δεν ανέχεται να την ταλαιπωρεί κάποιος άνθρωπος που δεν έχει θέληση και πείσμα να την τιθασεύσει και για αυτό είναι το καλύτερο φίλτρο για να ενισχύσουμε την αντοχή με την υπομονή μας. Η αντίσταση και οι δυσκολίες που προβάλλει προκειμένου να καμφθούν για να γίνει γόνιμη επιβάλλουν στον καλλιεργητή να μάθει να εργάζεται χωρίς συμβιβασμούς οι οποίοι αποσκοπούν στην πρόσκαιρη χαλάρωσή του.
Δυστυχώς, οι σύγχρονοι Έλληνες των περίκλειστων και ακαλαίσθητων, αγχωτικών και εχθρικών αστικών κέντρων έχουν ελάχιστη πραγματική ουσιαστική προσωπική επαφή με τη Φύση και είναι πολύ δύσκολο διαρκώς να υπάρχουν οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις οι οποίες θα τους εξοικειώνουν με την ενσυνείδητη θέληση και όχι παρόρμηση για άμεση συνεχή επαφή με το φυσικό τοπίο. Όσοι, όμως, διαθέτουν το πλεονέκτημα της κατοχής ενός ιδιωτικού και ιδιόχρηστου κήπου καλό θα ήταν να μην τον εγκαταλείπουν, αλλά να προσπαθούν να τον αξιοποιούν έστω και με αργά βήματα. Εάν μάλιστα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες για τη συντήρηση κήπων θα προτείναμε να μην επαφίενται αποκλειστικώς στη βούληση τρίτων για τη φροντίδα τους, αλλά σε αγαστή συνεργασία με τους συνεργάτες τους και κάμνοντας πολύ απλά πράγματα να μετέχουν ενεργώς στη ζωή του πράσινου χώρου τους. Μόνον έτσι θα μάθουν στην πράξη το ότι η γη και τα φυτά δεν είναι κάτι το απρόσωπο ή το άψυχο το οποίο σχηματίζεται αμέσως, όπως μπορεί να γίνει με τα τούβλα και τα τσιμέντα των κτηρίων. Μόνον έτσι θα συνειδητοποιήσουν το ότι ο κήπος δεν πρέπει να κατασκευάζεται απλά για να θέλγει το μάτι, αλλά να δημιουργείται για να ψυχαγωγεί αποφορτίζοντας την πίεση της αλλοπρόσαλλης καθημερινότητος.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων