Διά βοτανοθεραπεία με βότανα σαν το κυπαρίσσι, που έγραψε ο Διοσκουρίδης, για θέματα ως είναι η καταπολέμηση κουνουπιών, ο βήχας, οι καταρροές, η δυσεντερία, η δυσουρία, το αιμοστατικό φάρμακο και τα τραύματα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Το κυπαρίσσι είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κωνοφόρα με μακροχρόνια παρουσία τόσο στην πολιτιστική ζωή των Ελλήνων, όσο και στην κηποτεχνική δημιουργία κατά την κηποποιία. Όμως, αυτό που πιθανώς να αγνοούν μερικές φίλες και αρκετοί φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ είναι το γεγονός ότι το κυπαρίσσι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη βοτανοθεραπεία, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξαιρετικό βότανο. Μάλιστα, με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε και ο Διοσκουρίδης, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου.
Έτσι, λοιπόν, με βάση τον Διοσκουρίδη το κυπαρίσσι φαίνεται να έχει στυπτικές, αλλά και ψυκτικές ιδιότητες. Το χαρακτηριστικό ορφνοπράσινο φύλλωμά του εάν καταναλώνεται με μία μικρή ποσότητα από σμύρνα σε συνδυασμό με γλυκόγευστο κρασί, τότε μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων με καταρροές κύστεως ή στον περιορισμό της ταλαιπωρίας από δυσουρία. Όταν λιώσουμε αυτά τα φύλλα του κυπαρισσιού, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σαν αιμοστατικό φάρμακο ή σαν κατάπλασμα για τη θρέψη των πληγών από τραύματα. Επιπροσθέτως, το κατάπλασμα είτε σκέτο, είτε μαζί με αλεύρι, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του έρπητα ή των οφθαλμικών φλεγμονών. Ομοίως, είναι ενδιαφέρον το ότι εάν κοπανίσουμε και λιώσουμε φύλλα κυπαρισσιού μαζί με ξίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα το οποίο θα προκύψει σαν βαφή για τα μαλλιά.
Εκτός από το φύλλωμα μπορούν να αξιοποιηθούν στη βοτανοθεραπεία και τα κυπαρισσόμηλα. Όταν είναι ακόμα χλωρά με το χαρακτηριστικό λαδί χρώμα τους είναι δυνατό να κοπανιστούν καλά και στη συνέχεια μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε σαν αφέψημα, είτε να τα καταναλώσουμε μαζί με κρασί με σκοπό να χορηγηθούν στην αιμόπτυση και στην αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με τη δυσεντερία, τους κοιλιακούς ρευματισμούς ή την ορθόπνοιας, καθώς και για να αντιμετωπιστεί ο βήχας. Από την άλλη μεριά όταν κοπανιστούν μαζί με σύκο είναι εις θέσιν να μαλακώσουν τα διάφορα σκληρώματα ή να συμβάλλουν στην ίαση των ρινικών πολυπόδων. Ομοίως, όταν πάρουμε χλωρά κυπαρισσόμηλα, τα βράσουμε μαζί με ξίδι και στη συνέχεια τα λειώσουμε μαζί με λούπινα, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα το οποίο σαν κατάπλασμα συστέλλει την εντεροκήλη.
Τέλος και με βάση πάντοτε τον Διοσκουρίδη, εάν κάψουμε φύλλα από κυπαρίσσι μαζί με τα κυπαρισσόμηλα με τη μορφή θυμιάματος, τότε μπορούμε να αποδιώξουμε να επιτύχουμε την καταπολέμηση κουνουπιών στο χώρο όπου βρισκόμαστε.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων