Διά καλλιέργεια ραδικιού από τα κηπευτικά και λαχανικά, καθώς είναι το ραδίκι witloof διά σαλάτα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Πολλοί άνθρωποι, όπως επίσης κάμνουν πολλές φίλες ή αρκετοί φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, καλλιεργούν με ευχαρίστηση διάφορα κηπευτικά στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο τον οποίο διαθέτουν. Σε αυτά τα κηπευτικά και λαχανικά περιλαμβάνονται πολλά φυτά, όπως είναι για παράδειγμα οι ντομάτες ή τα αγγούρια. Ο τελικός σκοπός της παρουσίας τους στον κήπο είναι η ψυχαγωγία από την καλλιέργειά τους, αλλά και η αξιοποίηση τους σε συνταγές μαγειρικής για το οικογενειακό τραπέζι. Βεβαίως, ανάμεσα σε αυτά τα κηπευτικά υπάγεται το ραδίκι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και άλλα φαγητά. Στο παρόν κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, θα αναφερθούμε στην καλλιέργεια ενός πολύ συγκεκριμένου και σπάνιου στην Ελλάδα ραδικιού, που είναι το ραδίκι witloof ή βελγικό ραδίκι. Το ραδίκι witloof είναι ένα κηπευτικό το οποίο με κατάλληλη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κύριο συστατικό για την παρασκευή μίας αρκετά θρεπτικής σαλάτας με λίγο υπόπικρη γεύση. Η σαλάτα με ραδίκι witloof είναι γνωστή και περιώνυμη σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι τόσο στην Ελλάδα και μπορεί να δημιουργηθεί από κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση των γεύσεων από φυτά του κήπου του. Η καλλιέργεια ραδικιού witloof είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί πάθος και υπομονή, αλλά αποζημιώνει στο τέλος με την απόκτηση του τελικού προϊόντος.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και στην περίπτωση του ραδικιού witloof προκειμένου το φυτό να αποδώσει τα μέγιστα χρειάζεται να σπέρνεται σε αρκετά βαθιά, γόνιμα και ελαφρώς όξινα εδάφη με ικανοποιητική αποστράγγιση. Καλό θα ήταν πριν τη σπορά να έχει διενεργηθεί εμπλουτισμός εδάφους με εδαφοβελτιωτικά, αλλά όχι με ακατέργαστη κοπριά, καθώς και λίπανση δίδοντας έμφαση στον φώσφορο και στο κάλιο. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προτείνουμε επίσης να γίνει το κατάλληλο φρεζάρισμα για να είναι ελαφρύ το χώμα. Η σπορά στον ελληνικό ιδιωτικό και ιδιόχρηστο χώρο πρασίνου προτείνουμε να διενεργείται προς τα τέλη ανοίξεως ή τις αρχές Ιουνίου φροντίζοντας να είναι αραιή. Από την άλλη μεριά η άρδευση των λαχανικών χρειάζεται να γίνεται καλύτερα με σταλάκτες και να λαμβάνεται μέριμνα για να μην ξηραίνεται το χώμα, αφού πρέπει να διατηρείται επαρκώς νοτισμένο και όχι κάθυγρο. Όσον αφορά στη λίπανση αυτή πρέπει να είναι μηνιαία και ισορροπημένη χωρίς να δίνουμε μεγάλη έμφαση στο άζωτο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολλά φύλλα, αλλά παραλλήλως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπόγειων τμημάτων που μας ενδιαφέρουν στο ραδίκι witloof. Το φθινόπωρο ή μετά τα πρώτα κρύα του χειμώνα θα έχει σχηματισθεί καλά το ριζικό σύστημα όπου κυριαρχεί ένα υπόγειο διακριτό, ευμέγεθες, σκουρόχρωμο κεντρικό σώμα σαν μεγάλο καρότο το οποίο όταν φθάσει σε διάμετρο τα τρία έως τέσσαρα εκατοστά το αφαιρούμε από το έδαφος.
Μετά από δύο με τρεις ημέρες αποκόπτουμε τα πράσινα φύλλα στο ύψος περίπου των δύο εκατοστών από την άνω στεφάνη αυτού του σκουρόχρωμου σώματος και στη συνέχεια το τοποθετούμε κατακορύφως μέσα σε ένα κουτί βάθους περί των σαράντα εκατοστών όπου υπάρχουν στον πάτο περίπου επτά εκατοστά νερό ή λιπασμένη τύρφη. Αμέσως μεταφέρουμε αυτά τα κουτιά σε κάποιο σκοτεινό, αλλά πολύ δροσερό μέρος του σπιτιού όπου υπάρχει αρκετή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και φροντίζουμε η τύρφη να είναι διαρκώς νοτισμένη ή να μην απουσιάσει το νερό. Μάλιστα, η υπερβολική ατμοσφαιρική υγρασία είναι καλοδεχούμενη. Με αυτήν τη μέθοδο θα εξαναγκάσουμε το κάθε ρίζωμα να δημιουργήσει μέσα σε έναν μήνα περίπου μία νέα κεφαλή με κρεμώδες ή υπόλευκο χρώμα. Αυτή η κεφαλή αποτελεί το χρήσιμο λαχανικό το οποίο είναι στην ουσία η πολυπόθητη πρώτη ύλη για την παρασκευή της σαλάτας. Την αποκόπτουμε και την πλένουμε οπότε μετά μπορούμε να την τεμαχίσουμε.
Αξίζει να επισημάνουμε το ότι ο ερασιτεχνικός τρόπος για την καλλιέργεια ραδικιού witloof στον κήπο κατά κανόνα δεν θα μπορεί να φθάσει την υψηλή ποιότητα παραγωγής η οποία επιτυγχάνεται με ειδικές επαγγελματικές μεθόδους, αλλά παρ' όλα αυτά είναι υπέρ το δέον ικανοποιητικός για να απολαύσουμε μία σαλάτα δικής μας δημιουργίας. Το witloof μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το λάχανο, το μαρούλι ή το κουνουπίδι. Σε γενικές γραμμές η σαλάτα witloof δεν θα υποστηρίζαμε το ότι είναι η φθηνότερη από τις σαλάτες εάν θα ήθελε κάποιος να την αγοράσει έτοιμη και για αυτό από πολλούς θεωρείται ως έδεσμα πολυτελείας. Όμως, μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο το ραδίκι witloof, ακριβώς όπως συμβαίνει με άλλα λαχανικά ή μαζί με λίγο αλάτι ή με λειωμένο βούτυρο ή σαν σνακ με κατάλληλη σάλτσα η οποία θα αντισταθμίζει την λίγο υπόπικρη γεύση του.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων