Διά μυκητολογικές ασθένειες γκαζόν και μύκητες εις το γρασίδι κατά την περιποίηση χλοοτάπητα ή συντήρηση γκαζόν ή φροντίδα χλόης, ως είναι το ωίδιο γκαζόν ή Blumeria graminis, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αναρωτιούνται γύρω από διάφορα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται στο γρασίδι του ιδιωτικού και ιδιόχρηστου κήπου, χωρίς να ανταποκρίνονται στα φυσιολογικά αισθητικά πρότυπα τα οποία προσδιορίζει η καλή υγεία του χλοοτάπητα. Αυτά δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία σχετικώς με την υγεία και τη φροντίδα χλόης. Εξ άλλου, το καλλωπιστικό γκαζόν του κήπου εξ αιτίας διαφόρων παραμέτρων, όπως είναι για παράδειγμα η ιδιομορφία της μεγάλης πυκνότητος των φυτών που το σχηματίζουν, μπορεί να εκδηλώσει διάφορα προβλήματα φυτοπαθολογικής μορφής. Θα επικεντρωθούμε σε ένα από αυτά το οποίο ενδέχεται να παρατηρηθεί κατά την περιποίηση χλοοτάπητα, που είναι το ωίδιο γκαζόν ή powdery mildew. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θεωρούμε το ότι αυτό το ωίδιο γκαζόν ή ωίδιο σιτηρών ταλαιπωρεί συνηθέστερα τα πλατύφυλλα γρασίδια ή όσα βρίσκονται σε χώρους που χαρακτηρίζονται από τις ακατάλληλα συχνές ή απότομες εναλλαγές στην ατμοσφαιρική ή εδαφική υγρασία, την ελλιπή έκθεση στο φως , την αδυναμία της κυκλοφορίας αερίων ρευμάτων, αλλά και την μερική ψυχρότητα του καιρού.
Το συγκεκριμένο ωίδιο προκαλείται από έναν ασκομύκητα (Ascomycota) του γένους Blumeria. Αυτός είναι το είδος Blumeria graminis ή αλλιώς, Erysiphe graminis. Ο συγκεκριμένος μύκητας μέσω των κονιδίων του διατρυπά και απομυζά με ειδικούς μυζητήρες τους φυτικούς ιστούς. Στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες προσβάλλονται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά το φθινόπωρο και ιδίως την άνοιξη τα υπέργεια τμήματα του γκαζόν και ιδίως τα άνω τμήματα των φύλλων, χωρίς να γίνονται ιδιαίτερες διακρίσεις σε είδη και ποικιλίες γκαζόν. Τα φύλλα αρχικώς εμφανίζουν διάστικτες αποχρωματισμένες περιοχές οι οποίες καλύπτονται σταδιακώς από ένα λευκόφαιο μυκηλιακό επίχρισμα το οποίο μοιάζει με σκόνη και οφείλεται στα κονίδια του ασκομύκητα. Καθώς εξαπλώνεται το ωίδιο γκαζόν μπορεί να καταλάβει όλο το προσβεβλημένο φύλλο. Επίπτωση αυτής της εξαπλώσεως είναι η εμφάνιση λεπτών αφυδατωμένων ωχρών ή καστανέρυθρων συστρεμμένων φύλλων σε μικρή ή μεγάλη έκταση μέσα στο γκαζόν και τελικώς η νέκρωσή τους εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη η προσβολή.
Τα κονίδια, σπόρια του μύκητα αποσπώνται με μεγάλη ευκολία από τα προσβεβλημένα φυτά του γκαζόν ακόμα και με απλό φύσημα του αέρος. Για αυτό το ωίδιο είναι μία ασθένεια με ικανότητα ταχείας διασποράς σε υγιή τμήματα. Επιπροσθέτως, με τη μορφή μυκηλίου ο μύκητας διαχειμάζει με άνεση σε νεκρά φύλλα που σχηματίζουν την οργανική ύλη στο έδαφος, όπως είναι το thatch ή διαχειμάζει σε άλλα αγρωστώδη ζιζάνια τα οποία βρίσκονται μέσα στο γκαζόν. Όταν οι κλιματολογικές συνθήκες γίνουν περισσότερο υγρές και θερμές εντατικοποιείται η παραγωγή κονιδίων με σκοπό τη δημιουργία νέων αποικιών που θα ταλαιπωρήσουν μελλοντικώς το γρασίδι.
Το ωίδιο είναι από εκείνες τις μυκητολογικές ασθένειες γκαζόν οι οποίες δεν έχουν σύμμαχο τον φωτεινό ήλιο και για αυτό στην Ελλάδα εμφανίζεται περισσότερο όπου υπάρχει ασθενής φωτισμός. Επιπροσθέτως, η ακαταλλήλως υδαρής σύσταση ή η υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων της χλόης, που παρουσιάζονται μεταξύ άλλων κυρίως με τις ανεξέλεγκτες αζωτούχες λιπάνσεις, προσφέρουν τις συνθήκες για ευκολότερη διείσδυση του μύκητα. Με βάση τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες των περισσότερων ιδιωτικών και ιδιόχρηστων χώρων πρασίνου, ακόμα και εάν ένας χλοοτάπητας χαρακτηρίζεται ως "γκαζόν σκιάς", τότε στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ εκτιμούμε το ότι σε ιδανικές συνθήκες αναπτύξεως χρειάζεται κάποιες ελάχιστες ώρες απρόσκοπτης εκθέσεως στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διαρκής σκίαση σε συνδυασμό με τη διαβροχή την οποία προσφέρει το αυτόματο πότισμα γκαζόν και την οποιαδήποτε καταπόνηση, είναι συνιστώσες οι οποίες δεν ενδείκνυνται για την καταπολέμηση του ωιδίου.
Εναντίον του ωιδίου μπορούμε να κάμνουμε προσεκτική χρήση θειούχων προϊόντων ή να καταφύγουμε στην κατάλληλη χρήση μυκητοκτόνων ωιδιοκτόνων τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο. Επίσης, επιβάλλεται να γίνονται περιστασιακώς με βάση τις υποδείξεις του ατόμου που συντηρεί τον κήπο όλες αναγκαίες ενέργειες για τη συντήρηση γκαζόν και φροντίδα χλόης, ειδικώς εάν υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό με σχετικές μυκητολογικές ασθένειες.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε προς τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το γεγονός ότι εάν κάποιος χλοοτάπητας διαπιστωθεί να υποφέρει από ωίδιο, τότε δεν θα πρέπει να κινούμαστε σε αυτόν για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία του προκειμένου να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε τις αναμολύνσεις και τον υποτροπιασμό της ασθένειας.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων