Διά βότανα που περιγράφει ο Γαληνός και φακές για βοτανοθεραπεία για θέματα σαν τη διάρροια, τη δυσεντερία, το αίμα, την καχεξία και προβλήματα στην κοιλιά, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Οι φακές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα κατά τη δίαιτα στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τους αρχαίους χρόνους είναι γνωστή η διατροφική αξία της. Όμως, εκτός από το φαγητό και τις συνταγές μαγειρικής, οι φακές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βοτανοθεραπεία, ακριβώς όπως και τα άλλα βότανα, σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Μάλιστα, η αξία τους στη βοτανοθεραπεία είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε ασχολήθηκε μαζί τους ο ίδιος ο ιατρός Γαληνός, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Γαληνός αφιέρωσε πολύ χρόνο στις φακές, αφού έκρινε το ότι είναι αξιόπιστα βότανα για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.
Έτσι, λοιπόν. θα θέλαμε να ενημερώσουμε τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ για το ότι ο Γαληνός μάς πληροφορεί ότι η φακή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για ψωμί. Είναι άπαχη, εύθρυπτη και έχει στυπτικό φλούδι, ενώ η σκέτη, ωμή σάρκα της είναι γεώδης, ελαφρώς στυφή, παχύχυμη και διαθέτει χυμό αντίθετο προς το στυπτικό.
Εάν βράσουμε φακές με νερό μπορούμε να εμπλουτίσουμε κατόπιν αυτό το νερό με αλάτι ή γάρο, καθώς και λάδι για να δημιουργήσουμε ένα ρόφημα με υπακτικές ιδιότητες. Επίσης, όταν βράσουμε δύο φορές τις φακές παράγουμε ένα φαγητό το οποίο δρα ευεργετικά τονώνοντας τα έντερα, το στομάχι και την κοιλιά, ενώ ξηραίνει τις υδαρείς διάρροιες. Αυτός είναι και ο λόγος που η φακή προτείνεται από τον Γαληνό σε όσους πάσχουν από κοιλιακές ενοχλήσεις, δυσεντερία και διάρροια.
Η ξεφλουδισμένη φακή είναι αρκετά θρεπτική για τον άνθρωπο, αλλά δεν έχει στυπτικές ιδιότητες, ούτε προσφέρει τόσα πολλά ευεργετήματα στις διαταραχές κοιλιάς και στομάχου. Όμως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί είναι παχύ και ξηρό φαγητό, διαφορετικώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με βάση τον Γαληνό η φακή μπορεί να ευνοήσει ιδιαιτέρως μόνο όσους υποφέρουν από κάποια σαρκική καχεξία εξ αιτίας υδατώδους συγκεντρώσεως στην περιοχή της σάρκας, αλλά και εκείνους με προβλήματα στην όραση. Επιπροσθέτως, επειδή κάνει το αίμα πιο πηκτό και δύσρουν είναι ιδανική για γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από μηνορραγία, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τις έμμηνες καθάρσεις.
Ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό έδεσμα μπορούμε να δημιουργήσουμε εάν ανακατέψουμε τη φακή με μικρότερη ποσότητα ξεφλουδισμένου και χονδροκοπανισμένου κριθαριού για να φτιάξουμε την "φακοπτισάνη", δηλαδή το φακοκριθαρόζουμο. Σε αυτό μπορούμε να βάζουμε από την αρχή του βρασίματος λίγο άνηθο, πράσο, θύμβρη ή θρούμπι και γλήχωνα ή φλισκούνι. Η φακοπτισάνη μπορεί να συνοδεύεται με μικρή ποσότητα παστού χοιρινού κρέατος διότι είναι ένας νόστιμος συνδυασμός και βοηθάει στην πέψη.
Τέλος, ο Γαληνός πιστοποιεί το ότι η φακή μπορεί να προσφέρεται με παστό χοιρινό κρέας κατά κανόνα τον χειμώνα, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με μέτρο, αλλιώς η βρώση τους μπορεί να αποβεί ανθυγιεινή, ειδικώς εάν κάποιος δεν ακολουθεί ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων