Διά υγιεινές συνταγές μαγειρικής, αρχαιοελληνικές συνταγές μαγειρικής, δυναμωτικά φαγητά με φυτά, συνταγές ποτών, όπως ο κυκεών ή κυκεώνας, που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Πολύ συχνά στο καθημερινό λεξιλόγιό μας χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις ή φράσεις των οποίων το πραγματικό νόημα ή την προέλευσή τους αγνοούμε. Μία από αυτές είναι η λέξη "κυκεώνας" ή "κυκεών" την οποία μεταχειριζόμαστε για να αναφερθούμε σε κάποιου είδους ανακατωσούρα. Όμως, στην πραγματικότητα ο κυκεώνας δεν είναι μία αόριστη έννοια, αλλά ένα από τα αρχαιοελληνικά δυναμωτικά φαγητά, καθώς περιγράφει ο Όμηρος.
Έτσι, λοιπόν, μία εκδοχή για το τί ήταν ο κυκεώνας στην αρχαία Ελλάδα παρέχεται στην Ιλιάδα. Ο Όμηρος, ο επικός μας ποιητής, στη ραψωδία Λ (638-642) παραθέτει σύντομη περιγραφή της παρασκευής του κυκεώνος παρουσιάζοντάς τον σαν ένα κατά κάποιον τρόπο ποτό το οποίο είχε την ιδιότητα να βοηθάει αποτελεσματικώς στο να αντιμετωπίζεται η δίψα, αλλά και να ενισχύει τον οργανισμό μετά από κάποια ταλαιπωρία. Η συνταγή μαγειρικής για να δημιουργηθεί ο κυκεών απαιτούσε να ανακατευθεί πράμνειος, μελανόχρωμος και στυφός οίνος με ξύσμα από κατσικίσιο τυρί και στη συνέχεια να επιπαστεί με λευκό κριθάλευρο. Έτσι, μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μάλλον παχύρρευστο μείγμα με ευεργετικές ιδιότητες για όσους είχαν άμεση ανάγκη να ενδυναμωθούν.
Εκτός από την εκδοχή του Ομήρου υπάρχουν και άλλες αναφορές στον κυκεώνα σε διάφορα κείμενα της αρχαιότητος, μερικά εκ των οποίων θίγουμε σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, όπου φαίνεται το γεγονός ότι το κριθάρι ήταν το βασικό συστατικό σε όλες τις συνταγές.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων