Διά βοτανοθεραπεία και θέματα ως ο πονόδοντος, οι φλεγμονές και τα εγκαύματα με βότανα Platanus orientalis ή πλάτανος ή πλατάνι, καθώς έγραψε ο Διοσκουρίδης, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπάρχουν ορισμένα δέντρα τα οποία με τη μακροβιότητα, αλλά και την επιβλητικότητά τους έχουν αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής ζωής και πολιτιστικής παραδόσεως, κυρίως σε μη αστικές περιοχές. Ένα από αυτά τα εντυπωσιακά δέντρα είναι η πλάτανος ή το πλατάνι ή Platanus orientalis. Ανέκαθεν προκαλούσε το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων τόσο λόγω της μορφής του ή της μακροβιότητός του, όσο και λόγω της χρηστικότητός του. Τραγούδια, θρύλοι και ιστορίες έχουν συνδεθεί με το πλατάνι, που στη συνείδηση των ανθρώπων έχει συνδυαστεί με το πιο πολύτιμο αγαθό, δηλαδή το νερό, αφού είναι φυτό το οποίο ευδοκιμεί σε περιοχές όπου υπάρχουν άφθονοι υδάτινοι πόροι. Η Ελλάδα φημίζεται για τα υπεραιωνόβια πλατάνια της, ενώ από την αρχαιότητα ασχολήθηκαν με αυτά οι Έλληνες. Εκτός από το πολιτιστικό ενδιαφέρον του δένδρου, η πλάτανος διακρίθηκε και από τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία. Μάλιστα, είναι από τα βότανα με ευρύ φάσμα εφαρμογής. Για αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι ασχολήθηκε μαζί της ακόμα και ο Διοσκουρίδης, στο πρόσωπο του οποίου η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου.
Έτσι, λοιπόν, στα κείμενά του αυτός ο μεγάλος Έλληνας βοτανολόγος της αρχαιότητος όταν αναφέρεται στην πλάτανο ή στο πλατάνι, επισημαίνει μερικά πολύ εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όσον αφορά στις ιδιότητές του με τη μορφή βοτάνου. Αρχικώς, θα μπορούσαμε να ενημερώσουμε τις φίλες και τους φίλους μας για το γεγονός ότι επισημαίνει ότι τα τρυφερά φύλλα του δένδρου όταν ψηθούν μαζί με κρασί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατάπλασμα για την αντιμετώπιση οφθαλμικών καταρροών, αλλά και για την ανακούφιση από φλεγμονές ή οιδήματα.
Από την άλλη μεριά, όταν ο φλοιός βρασθεί με ξύδι δημιουργείται ένα μείγμα το οποίο είναι κατάλληλο για στοματικές πλύσεις κατά τις οδονταλγίες, αφού καταπραΰνει ενοχλήσεις που προκαλεί ο πονόδοντος. Επιπροσθέτως, τα χλωρά σφαιρίδιά του αφ’ ενός εάν καταναλωθούν με κρασί βοηθάνε όσους έχουν υποστεί δήγμα ή δάγκωμα από ερπετά, ενώ αφ’ ετέρου εάν αναμειχθούν με λίπος είναι εις θέσιν με επαλείψεις να αντιμετωπίσουν εγκαύματα.
Τέλος, ο Διοσκουρίδης διευκρινίζει το ότι τόσο τα φύλλα, όσο και τα σφαιρίδια διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό χνούδι το οποίο πρέπει να το αποφεύγουμε διότι μπορεί ακόμα και να βλάψει την όραση ή την ακοή του ανθρώπου.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων