Διά ζημιές φρούτων και προβλήματα εσπεριδοειδών, καθώς παρουσιάζονται καρποί που τους έβλαψε ο πάγος, η ψύξη ή οι χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Υπάρχουν πολλές φίλες ή διάφοροι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ οι οποίοι ορισμένες φορές εντοπίζουν ζημιές φρούτων ξινών ή παρατηρούν ορισμένα περίεργα συμπτώματα τα οποία εμφανίζουν οι καρποί, που υποδηλώνουν προβλήματα εσπεριδοειδών. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν σε περίεργες αλλοιώσεις στην επιφάνειά τους, αλλά και στο εσωτερικό ή στην γεύση τους. Εντοπίζονται με χαρακτηριστικό τρόπο συνήθως σε φρούτα, όπως είναι τα πορτοκάλια, αλλά σχεδόν όλα τα φρούτα που αγοράζουμε μπορούν να εμφανίσουν αυτό το φαινόμενο. Βεβαίως, υπάρχουν πολλών μορφών αλλοιώσεις οι οποίες οφείλονται σε πολυποίκιλα αίτια, αλλά με το παρόν κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, θα επικεντρωθούμε αποκλειστικώς στην περίπτωση εκείνη των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται από τις ποικίλες επιδράσεις των χαμηλών θερμοκρασιών, του πάγου και της ψύξης επάνω στους καρπούς εσπεριδοειδών.
Πρέπει να τονίσουμε το ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο οι χαμηλές θερμοκρασίες να ζημιώσουν το σύνολο του καρπού, αλλά ενδέχεται να αχρηστεύσουν ένα τμήμα του. Οι ζημιές φρούτων μπορούν να προκληθούν εξ αιτίας χαμηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα ο παγετός ή η παρατεταμένη έκθεση σε ισχυρούς ψυχρούς αέρηδες. Όμως, μπορεί να προκληθεί και από την παρατεταμένη ή πλημμελή αποθήκευση των καρπών σε ειδικά ψυγεία με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε κάποια μελλοντική στιγμή.
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του συγκεκριμένου προβλήματος καθίστανται αντιληπτά με την οπτική παρατήρηση, την αφή και την γεύση. Η προσβεβλημένη επιφάνεια των φρούτων αποκτάει μία λίγο πιο σκούρα απόχρωση η οποία φαίνεται υδαρής και φέρει μικρές ή μεγάλες περιοχές οι οποίες μοιάζουν σαν να είναι καψαλισμένες, ενώ η εσωτερική του σάρκα αποκολλάται πιο εύκολα μοιάζοντας συρρικνωμένη και αφυδατωμένη. Με το δάκτυλο μπορεί να πιεσθεί πιο εύκολα, αλλά αφήνει την εντύπωση της τραχύτητας. Τέλος, η γεύση που αφήνει στο στόμα είναι πικρή και στυφή. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι απόρροια της καταστροφής των ιστών από το ψύχος και βεβαίως η βλάβη είναι ανήκεστος. Για αυτό, όλοι αυτοί οι καρποί κανονικώς πρέπει να κρίνονται ακατάλληλοι προς χρήση ή πώληση όπως οι αντίστοιχοι κανονικοί, ενώ εάν διατίθενται στο κοινό επιβάλλει η ηθική δεοντολογία να ενημερώνεται προτού τους αποκτήσει. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι κάποιες νοικοκυρές χρησιμοποιούν αυτό το πρόβλημα προς όφελός τους για την παρασκευή γλυκισμάτων του κουταλιού.
Εάν κάποιος από τον κήπο του ή από το εμπόριο προμηθευτεί καρπούς οι οποίοι είναι προβληματικοί δεν πρέπει να ανησυχεί άμεσα. Βεβαίως, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσει διότι αποσυντίθενται γρηγορότερα και εάν βρίσκονται μαζί με άλλους φυσιολογικούς καρπούς ενδεχομένως να τους βλάψουν. Τέλος, στην ουσία είναι άχρηστοι για το ευρύ κοινό, κάτι που συνεπάγεται άσκοπη απώλεια χρημάτων εξ αιτίας της αποκτήσεώς τους.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων