Διά περιποίηση γκαζόν και φροντίδα χλοοτάπητα εστιάζοντας εις την αποβρύωση γκαζόν και εις ενέργειες, όπως είναι ο αερισμός εδάφους, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Το γκαζόν ή χλοοτάπητας των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων καλλωπιστικών κήπων αποτελείται εξ ενός μεγάλου πλήθους_Αποβρυωτήρας σύστημα STIHL Multi MM55 MF-MM. ιδιαιτέρως συνωστισμένων φυτών τα οποία ανταγωνίζονται ποικιλοτρόπως μεταξύ τους προκειμένου να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Επιπροσθέτως, επιβαρύνεται από την ποικιλόμορφη ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία ασκείται επ' αυτού, ακόμα και όταν αυτή αφορά στις ενέργειες γύρω από την περιποίηση γκαζόν. Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πιθανώς γνωρίζουν από την προσωπική τους εμπειρία ότι ο καλλωπιστικός χλοοτάπητας απαιτεί χωρίς διαπραγμάτευση πολλή υποστήριξη και συντήρηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καταπονήσεις και ειδικώς στις ασθένειες, έτσι ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον εντός των οριακών πλαισίων που προσδιορίζουν τα ανεκτά αισθητικά πρότυπα. Αυτή η προσπάθεια αρκετές φορές μπορεί να αποδειχθεί ηράκλειος άθλος ειδικώς σε περιοχές όπως η νότιος Αττική, οι νησιωτικές περιοχές, αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδος όπου οι κλιματικές συνθήκες γίνονται εντόνως ξηροθερμικές κατά τους θερμούς μήνες του έτους και το εδαφικό υπόστρωμα το οποίο υπάρχει στους κήπους φιλοξενώντας γκαζόν σε γενικές γραμμές κατά κανόνα δεν χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως εύφορο, εμφανίζοντας με την πάροδο του χρόνου ακόμα και υδροφοβικά χαρακτηριστικά. Προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση ή ανάκαμψη ενός ταλαιπωρημένου γκαζόν κατά κανόνα επιβάλλεται να καταφύγει ο εργολάβος συντηρητής του κήπου σε ποικίλες εξειδικευμένες τακτικές αναλόγως των αναγκών του χλοοτάπητος. Μάλιστα αυτές οι τακτικές τίθενται σε εφαρμογή ανεξαρτήτως του εάν το γκαζόν αποτελείται από θερμόφιλα είδη, ψυχρόφιλα είδη ή διάφορα μείγματα. Δύο από τις πιο σημαντικές τακτικές οι οποίες συνήθως είναι νευραλγικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του γκαζόν είναι ο αερισμός εδάφους και η απολύτως αναγκαία αποβρύωση γκαζόν, παρ' όλο που έχουμε διαπιστώσει ότι πάρα πολλές φορές αυτές οι εργασίες συγχέονται, ενώ ελάχιστοι υιοθετούν ή γνωρίζουν τις ονομασίες τους.

Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά στις έννοιες αερισμός και αποβρύωση. Η_Αποβρύωση και συσσωρευμένή άχρηστη ύλη ή thatch. αποβρύωση ή anti-thatch αφαιρεί περίσσια και άχρηστη οργανική ύλη (thatch) η οποία έχει συσσωρευτεί στην επιφάνεια του εδάφους από την κοπή του γκαζόν, τα φύλλα, τους μικροοργανισμούς, τα άλγη, τα σκωλήκια κλπ. Μετά από αυτή την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών εκ του χώματος μπορούν να αξιοποιούνται καλύτερα τα χορηγούμενα λιπάσματα και το νερό της αρδεύσεως, ο αέρας κυκλοφορεί πιο άνετα και κάθε φυτό του γκαζόν δεν περιορίζεται από άχρηστα υλικά. Αντιθέτως, ο αερισμός εδάφους ή aerating ανοίγει οπές στην επιφάνεια του εδάφους συνήθως με ταυτόχρονη απομάκρυνση τεμαχίων χώματος τα οποία είναι γνωστά με το όνομα "καρότα" ή "carrots" χάρις στη δράση ειδικών ισχυρών μηχανημάτων ώστε να εισχωρεί νερό και ουσίες σε βαθύτερα στρώματα, να τεμαχίζεται το επιφανειακό ριζικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται περισσότερο και επιπλέον να βοηθάει το συμπιεσμένο έδαφος να αποσυμφορηθεί.

Είναι δύο διαδικασίες πολύ κοπιαστικές, απαιτούν οπωσδήποτε υπομονή και επιμονή, ενώ αναλόγως συνοδεύονται εξ ενός πλήθους επικουρικών ενεργειών όπως η χρήση μυκητοκτόνων, η επισπορά και η εισαγωγή εδαφοκαλυπτικού υλικού στις οπές (πχ καθαρή ποταμίσια άμμος). Αναλόγως της ποικιλίας ή του μείγματος του χλοοτάπητος, των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο γκαζόν, των οικονομικών δυνατοτήτων των ιδιοκτητών του χώρου πρασίνου και των εδαφοκλιματικών συνθηκών προτείνεται να γίνονται τουλάχιστον μία φορά αρχές φθινοπώρου, ανοίξεως ή καλοκαιριού. Η αποβρύωση πρέπει να γίνεται τακτικά και να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προγραμματισμένης συντηρήσεως κήπου, ενώ ο αερισμός επειδή είναι ιδιαιτέρως βαρεία εργασία διεξάγεται μετά από εκτίμηση και το κόστος του είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο.

Τόσο η αποβρύωση γκαζόν, όσο και ο αερισμός εδάφους είναι διαδικασίες για τη συντήρηση κήπου οι οποίες αποτελούν τμήμα μίας πολύ καλά οργανωμένης πολιτικής για τη συντήρηση γκαζόν. Η σωστή διεξαγωγή τους όταν πραγματοποιείται συστηματικώς συνιστάει μία εξαιρετική ένδειξη ότι η συντήρηση επιτελείται με υπευθυνότητα και ενδιαφέρον για την υγεία των φυτών. Πρέπει, όμως, πάντοτε να συνδυάζεται με την πείρα και την εμπειρία, αλλά και τη χρήση κατάλληλων επαγγελματικών μηχανημάτων, διότι η γραμμή που διαχωρίζει την επιτυχία εκ της αποτυχίας είναι μάλλον δυσδιάκριτος.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Περιποίηση Γκαζόν, Αποβρύωση και Αερισμός

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.