Διά αγρότιδες ή καραφατμέ ή κοφτοσκούληκα ή Agrotis και έντομα γκαζόν εις τη συντήρηση γκαζόν και περιποίηση χλοοτάπητα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Η συντήρηση γκαζόν ή περιποίηση χλοοτάπητα είναι μία από τις κηπουρικές εργασίες η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκολίες και απρόοπτα. Το καλλωπιστικό γρασίδι σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο μπορεί να δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα σε όσους το χρησιμοποιούν, αλλά η διατήρησή του και κυρίως η φυτοπροστασία του, προϋποθέτουν την καταβολή συνεχούς προσπάθειας με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει ενημερώσει τις φίλες και τους φίλους της για πολλά φυτοπαθολογικά προβλήματα γκαζόν, που απασχολούν αρκετούς ανθρώπους. Μεταξύ των πιο σοβαρών και συχνών τέτοιων προβλημάτων βρίσκεται η περίπτωση της προσβολής της χλόης από παράσιτα έντομα γκαζόν, όπως είναι οι αγρότιδες ή καραφατμέ ή κοφτοσκούληκα ή Agrotis sp., τα οποία προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Όπως έχουμε επισημάνει σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, οι αγρότιδες ή καραφατμέ είναι νυκτόβια έντομα, ενώ τη μεγαλύτερη ζημία στο χλοοτάπητα προκαλούν οι προνύμφες της. Οι τελευταίες δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπιστούν ανάμεσα στα χόρτα του γρασιδιού ή μέσα στο έδαφος ειδικώς την ημέρα. Ανά τον κόσμο έχουν εμφανιστεί διάφορες εμπειρικές τεχνικές οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να προσδιορίσουν μία ένδειξη για το μέγεθος μίας προσβολής και για αυτό εάν υποψιαζόμαστε ότι το γκαζόν έχει υποστεί επίθεση και θέλουμε να βεβαιωθούμε εντοπίζοντας αυτές τις προνύμφες, μπορούμε να εκτελέσουμε μία τέτοια απλή διαδικασία.
Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι τόσο αποτελεσματικώς είμαστε εις θέσιν με μία γνωστή και παγκοσμίως διαδεδομένη τεχνική να προσδιορίσουμε δειγματοληπτικώς το στάδιο της αναπτύξεως και το πλήθος των προνυμφών οι οποίες μπορούν να ταλαιπωρούν το γκαζόν. Αυτή η εμπειρική μέθοδος έχει δημοσιευθεί για το κοινό και προτείνεται με κάποιες διαφοροποιήσεις από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως είναι για παράδειγμα το University of Rhode Island, το Utah State University ή το University of Wisconsin. Είναι αρκετά απλή και η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα την παρουσιάσει προς τις φίλες και τους φίλους της βασισμένη στην προσωπική εμπειρία της από την εκτέλεση κηπουρικών εργασιών για τη συντήρηση κήπων.
Έτσι, λοιπόν, συγκεκριμένα θα χρειαστούμε ένα απορρυπαντικό πιάτων το οποίο να έχει οπωσδήποτε άρωμα λεμονιού. Ρίχνουμε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας από αυτό το απορρυπαντικό σε ένα δοχείο ή καλύτερα σε ποτιστήρι στο οποίο έχουμε προσαρμόσει το διάτρητο εξάρτημα εκροής ύδατος στο στόμιό του. Μέσα στο ποτιστήρι πρέπει να υπάρχουν περίπου επτάμισι λίτρα (7,5 lt) νερού. Όταν ρίξουμε το απορρυπαντικό μέσα στο νερό ανακατεύουμε ελαφρώς προσπαθώντας να μην δημιουργήσουμε αφρό. Κατόπιν και κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας αδειάζουμε όλο το νερό σε μία επιφάνεια εδάφους με γκαζόν η οποία να είναι περίπου ογδόντα τετραγωνικά εκατοστά (0,8 τ. μ.) και αναμένουμε. Πρέπει να περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από δύο λεπτά έως περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια παρατηρούμε την επιφάνεια που καταβρέξαμε.
Εάν υπάρχει προσβολή από προνύμφες αυτές θα εξαναγκαστούν να κινηθούν στην επιφάνεια οπότε τότε θα μπορέσουμε να τις καταμετρήσουμε και να τις παρατηρήσουμε. Εάν βρούμε περισσότερες από δύο ή το πολύ τρεις, τότε θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε αμέσως.
Τέλος, αξίζει να επαναλάβουμε ή να διευκρινίσουμε το ότι ο έλεγχος που θα διεξάγουμε πρέπει να λάβει χώρα οπωσδήποτε κατά τις βραδινές ώρες και σε έδαφος γκαζόν το οποίο είναι επίπεδο χωρίς λακκούβες ή τρύπες. Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί οφείλουμε να ρίξουμε στην επιφάνεια μία ικανοποιητική ποσότητα ύδατος. Τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται διότι υφίσταται ένα σοβαρό μειονέκτημα αυτής της μεθόδου το οποίο εντοπίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος το νερό στο δοχείο με το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσουμε ενδεχομένως να προξενήσει κάποια ζημία στο γκαζόν, όπως είναι η τοξικότητα. Επομένως, πρέπει να σταθμίσουμε καλά εκ των προτέρων όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που διαθέτουμε σχετικώς με το μυστήριο που θέλουμε να διαλευκάνουμε, έτσι ώστε κατόπιν να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουμε αναγκαία.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων