Διά βότανα σαν το πεπόνι σε διάφορες βοτανοθεραπείες, όπως αυτές για τις φακίδες ή εφηλίδες, καθώς γράφει ο Γαληνός, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι το πεπόνι είναι από τους πιο απολαυστικούς και δροσιστικούς καρπούς. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν φημισμένη για την αρίστη ποιότητα των πεπονιών της. Μπορεί να το απολαύσει κάποιος είτε σαν φρούτο, είτε σαν γλυκό, είτε με άλλους τρόπους. Όμως, αυτό που αγνοεί αρκετός κόσμος είναι η πληροφορία ότι το πεπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διάφορες βοτανοθεραπείες, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα γνωστά βότανα. Ο ίδιος ο Γαληνός, στο πρόσωπο του οποίου η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει αναφερθεί και σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου, ασχολήθηκε με διάφορους καρπούς προσπαθώντας να προσδιορίσει τα αποτελέσματα της καταναλώσεώς τους στην ανθρώπινη υγεία και το πώς μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα κατά την εποχή του ήταν το πεπόνι, που το αξιολόγησε κατά την κρίση του σαν βότανο.
Έτσι, λοιπόν, βάσει των πεποιθήσεων του Γαληνού, το πεπόνι έχει θετικές και αρνητικές πτυχές ως προς την επίδραση την οποία ασκεί στον ανθρώπινο οργανισμό κατόπιν της βρώσεώς του. Συγκεκριμένα, ένα ώριμο πεπόνι διακρίνεται για την ψυχρή φύση του και φυσικώς, για την άφθονη υγρότητα της σάρκας του, ενώ χαρακτηρίζεται από καθαρτικές ιδιότητες και μπορεί να ασκήσει αξιόλογη διουρητική δράση. Επιπροσθέτως, το καθαρτικό χάρισμά του μπορεί να αξιοποιηθεί στην καταπολέμηση εφηλίδων και φακίδων του προσώπου. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά αυτόν τον καθαρισμό του δέρματος έχει ο σπόρος του πεπονιού ο οποίος έχει την επιπλέον δυνατότητα να ανακουφίζει από προβλήματα εξ αιτίας πέτρας στα νεφρά.
Από την άλλη μεριά ο Γαληνός τονίζει το γεγονός ότι το πεπόνι όταν δεν έχει χωνευτεί καλά μπορεί να επιφέρει δυσμενή συμπτώματα με διάρροιες στον άνθρωπο ο οποίος το έχει φάει. Επιπλέον, ακόμα και χωρίς να είναι αλλοιωμένο μπορεί να προκαλέσει έμετο όταν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.
Επομένως, το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή να συνοδεύει άλλα εδώδιμα υλικά και πάντοτε όταν είναι επαρκώς ώριμο.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων