Διά υγιεινές συνταγές μαγειρικής, αρχαιοελληνικές συνταγές μαγειρικής, φαγητά με φυτά, συνταγές ποτών, όπως γλύκισμα με μπαγιάτικο ψωμί, γάλα, κανέλα και ζάχαρη, καθώς και σπιτικές συνταγές διά γλυκά ή υγιεινές τροφές, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Μερικές φορές, στα νοικοκυριά συγκεντρώνονται κάποιες ποσότητες από ψωμί το οποίο παραμένει για μεγάλο διάστημα αχρησιμοποίητο. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητά του και φυσικώς, τη γεύση του. Παύει να προσφέρει την απόλαυση για την οποία αποκτήθηκε και συχνά καταλήγει να αχρηστεύεται. Το μπαγιάτικο ψωμί, όμως, παρ' όλο που δεν είναι ευχάριστο σε πολλούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Είναι ιδανική πρώτη ύλη για τη δημιουργία απολαυστικών εδεσμάτων και συγκεκριμένα, γλυκισμάτων τα οποία μπορούν να προσφέρονται στα παιδιά ή σε όλη την οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο μία νοικοκυρά έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει ένα κατά κάποιον τρόπο απεχθές βρώσιμο προϊόν σε κάτι το ιδιαιτέρως απολαυστικό. Έτσι, δεν χρειάζεται να πετάμε το μπαγιάτικο ψωμί γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σε σπιτικές συνταγές για γλυκά και υγιεινές τροφές που καταναλώνονται από όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Μία απλή στην εκτέλεσή της συνταγή την οποία γνωρίσαμε από τις γιαγιάδες μας χρησιμοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί σαν βασικό συστατικό ενός γλυκίσματος γάλακτος, που στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ απολαμβάνουμε ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο χρειάζεται να κάμνουμε στην αρχή είναι να κόψουμε και να τεμαχίσουμε το μπαγιάτικο ψωμί, όπως είναι μία μπαγιάτικη φραντζόλα, σε φέτες πάχους περίπου δύο εκατοστών. Στη συνέχεια, εμβαπτίζουμε σε γάλα αυτές τις φέτες μέχρι να μουσκέψουν καλά. Σε αυτό το γάλα προηγουμένως πρέπει να διαλύσουμε μία ποσότητα ζάχαρης ή άλλης κατάλληλης γλυκαντικής ουσίας. Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να μην είναι συγκεκριμένη και προστίθεται με βάση την υποκειμενική μας κρίση, διότι όσο μεγαλύτερη είναι, τότε τόσο πιο γλυκό στη γεύση θα είναι το γλύκισμα που παρασκευάζουμε.
Αφού μουσκέψουν οι φέτες μέσα στο ζαχαρόγαλο, τις αφαιρούμε με προσοχή και τις βουτάμε μέσα σε ένα βαθύ πιάτο όπου έχουμε κτυπήσει προηγουμένως από τέσσαρα έως έξι αβγά. Παραλλήλως, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και όταν ζεσταθεί αρκετά ακουμπάμε επάνω του τις φέτες και τις γυρνάμε μέχρι να ροδίσουν από τις δύο πλευρές τους. Όταν ροδίσουν, τότε τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τέλος, τις πασπαλίζουμε με κανέλλα και το γλύκισμά μας είναι έτοιμο.
Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για παιδιά και μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο ποσοστό την ποιότητα των υγιεινών υλικών που χρησιμοποιούμε.
Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ εύχεται στις φίλες και τους φίλους της να απολαύσουν αυτό το γλύκισμα με όλη τους την καρδιά.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων