Διά εντομοπαγίδες διά τη φυτοπροστασία εσπεριδοειδών, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Στους ελληνικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους αρκετά συχνά συναντούμε εσπεριδοειδή δέντρα τα οποία καλλωπίζουν το χώρο, αλλά και προσφέρουν τους καρπούς τους στους κατόχους των χώρων πρασίνου. Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ γνωρίζουν το γεγονός ότι όπως συμβαίνει με όλα τα καλλωπιστικά φυτά, έτσι και τα ξινά είναι δέντρα τα οποία χρειάζονται φροντίδα κατά τη συντήρηση κήπων. Έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά φυτοπαθογόνα παράσιτα τα οποία προκαλούν προβλήματα στις λειτουργίες και τους καρπούς τους. Από τα πιο γνώριμα παράσιτα έντομα φυτών τα οποία ταλαιπωρούν τα εσπεριδοειδή είναι η μύγα της Μεσογείου, αλλά εκτός από αυτό το έντομο υπάρχουν και άλλα τα οποία είναι επικίνδυνα. Προκειμένου να αντιμετωπίζονται κυρίως τα έντομα, χρειάζεται να λαμβάνουν χώρα φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, αλλά σε προληπτικό επίπεδο μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και εντομοπαγίδες.
Φυσικά, η πρόληψη φυτοπαθογόνων καταστάσεων είναι η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να απολαύσουν τα εσπεριδοειδή. Όλες οι κατάλληλες εντομοπαγίδες για τη φυτοπροστασία εσπεριδοειδών εντάσσονται στο πλαίσιο μίας τέτοιας στρατηγικής, που χαρακτηρίζεται από το σχετικώς μικρό χρηματικό κόστος υλοποιήσεώς της, καθώς και από το μεγάλο δείκτη προστασίας των χρηστών του κήπου έναντι των ενδεχόμενων επιβλαβών επιδράσεων από επικίνδυνες χημικές εντομοκτόνες ουσίες.
Τέτοιες εντομοπαγίδες μπορούν να αποκτηθούν από την αγορά γεωργικών ειδών. Διαθέτουν διάφορες μορφές και η λειτουργία τους στηρίζεται στην προσέλκυση και παγίδευση εντόμων με διάφορες τεχνικές. Δυστυχώς, κάποιες φορές δεν είναι αδύνατο το να παγιδευτούν ωφέλιμα έντομα, αλλά κατά κανόνα εξοντώνονται τα επιβλαβή. Από την άλλη μεριά, δεν είναι δύσκολο να κατασκευασθούν με προσοχή ερασιτεχνικές εντομοπαγίδες. Από τους πιο συνηθισμένους τύπους για τους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους είναι τα διάτρητα δοχεία τα οποία περιέχουν εντομοελκυστικά μείγματα και αναρτώνται στα δένδρα. Αυτά τα μείγματα έχουν ουσίες, όπως είναι οι αζωτούχες ενώσεις ή οι φερομόνες, που έλκουν έντομα τα οποία δελεάζονται και εισχωρούν από οπές στο εσωτερικό των δοχείων όπου δηλητηριάζονται ή παγιδεύονται αδυνατώντας να δραπετεύσουν και τελικώς, πεθαίνουν. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτές οι παγίδες μπορούν να βλάψουν τα ωφέλιμα έντομα. Σε γενικές γραμμές, όμως, με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να αποσπάσουμε την προσοχή των επιβλαβών εντόμων από τα δένδρα και να τα εξοντώσουμε προτού ασκήσουν τη δράση τους.
Εάν κάποιος θελήσει να δημιουργήσει μόνος του ασφαλείς εντομοπαγίδες για φυτοπροστασία εσπεριδοειδών, βεβαίως μπορεί να το κάνει, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δε θα είναι εγγυημένη πάντοτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι σε ένα πλαστικό δοχείο, όπως αυτό του εμφιαλωμένου νερού, να ανοίξουν μερικές μικρές οπές στο άνω τμήμα με διάμετρο αρκετή ώστε ίσα που να χωράει ένα έντομο σαν τη μύγα. Κατόπιν τοποθετούμε γύρω στα δέκα εκατοστά νερό με ζάχαρη ή κάποιο ζαχαρούχο αναψυκτικό. Εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση της εντομοπαγίδας θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μία ποσότητα από ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη χρήση της.
Το περιεχόμενο των δοχείων με το εντομοελκυστικό υλικό πρέπει να το ανανεώνουμε περιοδικώς, έτσι ώστε να είναι καθαρές και αποδοτικές οι εντομοπαγίδες. Φυσικά, επειδή αποτελεί φυτοπροστατευτικό φάρμακο πρέπει να αντιμετωπίζεται και να χρησιμοποιείται με τη δέουσα προσοχή στους κανόνες ασφαλείας. Επιπροσθέτως, θα ήταν φρονιμότερο να μην κάνουμε μόνοι μας τέτοιες κατασκευές διότι μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία. Τέλος, πρέπει να εγκαθίστανται σε σημεία των δένδρων όπου δεν θα είναι προσβάσιμες από παιδιά και ευπαθή άτομα ή δεν θα ενοχλούν την κίνηση των χρηστών του κήπου.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων