Διά εκτοξευτήρες ποτίσματος σε αυτόματο πότισμα γκαζόν και δια το πώς ενσωματώνονται οι σωληνομαστοί στην άρδευση χλοοτάπητα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Ένα αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα γκαζόν περιλαμβάνει διάφορες συνδεσμολογίες υλικών και εξαρτημάτων οι οποίες προσδιορίζονται τόσο από το είδος αυτών των εξαρτημάτων, όσο και από τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του δικτύου. Οι εκτοξευτήρες ποτίσματος κατά κανόνα αποτελούν βασικό τμήμα της δομής αυτού του δικτύου και η σύνδεσή τους με τους σωλήνες παροχής ύδατος μπορεί να πραγματοποιηθεί με ορισμένους συγκεκριμένους τρόπους αναλόγως των αναγκών μας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τα οποία προσδιορίζουν το όλο σύστημα για την άρδευση χλοοτάπητα. Με το παρόν κείμενο από τα δημοσιευμένα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα εμβαθύνουμε λίγο περαιτέρω στην περίπτωση της απ’ ευθείας συνδέσεως των εκτοξευτήρων επάνω στους σωλήνες.
Είναι γεγονός το ότι υπάρχουν μερικές φορές κατά τις οποίες ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών και ιδιόχρηστων χώρων πρασίνου μπορεί να αποκτήσουν την ανάγκη για πρόσθετη ανύψωση του σώματος των εκτοξευτήρων τους οποίους έχουν εγκαταστήσει στον κήπο τους για το αυτόματο πότισμα γκαζόν. Συνήθως, αυτή η επιθυμία δημιουργείται μετά από εκτεταμένες επιχωματώσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον στους υπάρχοντες εκτοξευτήρες ποτίσματος να διαβρέξουν κατά το προσδοκώμενο. Επιπροσθέτως, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτοί οι εκτοξευτήρες είναι απ' ευθείας συνδεδεμένοι στους σωλήνες με την παρέμβαση του εξαρτήματος της σέλλας, οπότε δεν μπορούν να μετακινηθούν οι συνδεσμολογίες των υλικών. Έτσι, λοιπόν, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε τους εκτοξευτήρες χωρίς να τους αντικαταστήσουμε με κάποιους άλλους μεγαλύτερου μήκους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά εξαρτήματα αρδεύσεως τα οποία ονομάζονται "σωληνομαστοί". Οι σωληνομαστοί κατ' ουσίαν αποτελούν έναν συνηθισμένο μαστό ο οποίος μοιάζει σαν να έχει επιμηκυνθεί. Κάθε τέτοιος σωληνομαστός αντικαθιστά και χρησιμοποιείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τον συνηθισμένο μαστό. Μπορεί να είναι ενιαίος και σταθερού μήκους, αλλά μπορεί να δημιουργείται από την αλλεπάλληλη συνένωση τεσσάρων ή πέντε συνήθως σπειρωμάτων άλλων μαστών. Αυτός ο τελευταίος τύπος σωληνομαστού προσφέρει την δυνατότητα να ελέγχουμε το μήκος του διότι σε συγκεκριμένα σημεία της επαφής των σπειρωμάτων μπορούμε να τα αποκόψουμε αναλόγως των αναγκών μας.
Ένας σωληνομαστός μπορεί να είναι μεταλλικός και συμπαγής ή πλαστικός με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ συνιστά προς τις φίλες και τους φίλους της να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών εξαρτημάτων για τις αρδευτικές ανάγκες των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων, αλλά να προτιμώνται τα πλαστικά τα οποία συνδέονται με την χρήση συνήθως τεφλόν. Η σύνδεση του εκτοξευτήρα με το σωληνομαστό γίνεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει ο παραδοσιακός μαστός. Δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία, αλλά απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά προσοχή κατά την εκσκαφή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή ξένων υλικών, όπως είναι τα χώματα και οι πέτρες, μέσα στους σωλήνες του αρδευτικού δικτύου. Θεωρητικώς, οι περισσότεροι εκτοξευτήρες οι οποίοι προορίζονται για χρήση σε ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους χώρους πρασίνου έχουν την δυνατότητα να συνδέονται με σωληνομαστούς. Πρακτικώς, όμως, η σύνδεση με σωληνομαστό γίνεται με κάποιες προϋποθέσεις και όχι αυθαιρέτως, διότι ενδεχομένως να αποβεί επικίνδυνη ή μοιραία για την ασφάλεια του δικτύου.
Κλείνοντας, σε γενικές γραμμές θα υποστηρίζαμε το ότι οι σωληνομαστοί χρειάζεται να χρησιμοποιούνται σε περιοχές οι οποίες δεν εκτίθενται σε καταπονήσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Εάν πατηθεί ένας εκτοξευτήρας με σωληνομαστό είναι πολύ ευάλωτος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ζημιωθούν οι υπόγειες σωληνώσεις του δικτύου για το αυτόματο πότισμα γκαζόν. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση σωληνομαστών όταν οι εκτοξευτήρες ποτίσματος γκαζόν είναι κρουστικού τύπου, οπότε οι κραδασμοί που δημιουργούν οι τελευταίοι είναι έντονοι και ενδέχεται να χαλαρώσουν εύκολα οι συνδέσεις τους. Τέλος, προτείνουμε να μην χρησιμοποιούνται όταν η λειτουργική πίεση του αρδευτικού δικτύου είναι μεγάλη και συνήθως προσεγγίζει τα ονομαστικά όρια αντοχής λειτουργίας των σωληνώσεων.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων