Διά καταπολέμηση μυρμηγκιών με βάση τα βότανα και τα όσα υποστηρίζουν ο Κασσιανός Βάσσος, ο Πάξαμος ή ο Σωτίων, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
Μάλλον όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν συναντήσει τα ακούραστα μυρμήγκια να κυκλοφορούν προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το χώρο ή να μεταφέρουν διάφορα χρήσιμα για αυτά πράγματα. Τα μυρμήγκια αποτελούν από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της Φύσεως, τόσο λόγω της παραδειγματικής και αποδοτικής εργατικότητά τους, όσο και λόγω της πειθαρχημένης κοινωνίας τους. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές αυτά τα χαρίσματα ενδέχεται να τα καταστήσουν ιδιαιτέρως ενοχλητικά για τους καλλιεργητές, αφού προκαλούν προβλήματα στις σπορές, προστατεύουν φυτοπαθογόνα παράσιτα ή προκαλούν προβλήματα στα φυτά. Παράλληλα, τα μυρμήγκια, ειδικώς στην εξοχή, μπορούν και εισβάλλουν στα σπίτια και αυτό ανησυχεί πολλές νοικοκυρές οι οποίες προσπαθούν να τα απομακρύνουν. Η συνύπαρξη ανθρώπων και μυρμηγκιών δεν είναι πάντοτε αρμονική και έχει απροσδιόριστο παρελθόν. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταπολέμηση μυρμηγκιών για να απαλλαχθούν οι άνθρωποι από τις ενοχλήσεις των μυρμηγκιών, ενώ η σύγχρονη επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προσφέρει ισχυρά εντομοκτόνα με σκοπό την εξόντωση των πληθυσμών τους.
Η καταπολέμηση μυρμηγκιών με πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ή μέσα, όπως είναι για παράδειγμα τα βότανα. Μία συλλογή τέτοιων προτάσεων έχει καταγράψει στα κείμενά του ο Κασσιανός Βάσσος στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί και σε άλλα δημοσιοποιημένα άρθρα μας. Χάρις εις αυτά τα γραπτά μνημεία μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την απαλλαγή μας από αυτά τα έντομα, οπότε είναι δυνατό η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να αναφέρει επιγραμματικώς προς τις φίλες και τους φίλους της μερικές εκ των υποδείξεων που έκαμνε ο Πάξαμος και ο Σωτίων, που στοχεύουν στην καταπολέμηση των κατά τα άλλα συμπαθέστατων μυρμηγκιών χωρίς επικίνδυνα χημικά εντομοκτόνα.
Έτσι, με βάση τις προτάσεις του Παξάμου, εάν συλλάβουμε μερικά μυρμήγκια και τα κάψουμε θα απομακρυνθούν όλα τα υπόλοιπα από τη φωλιά τους. Ομοίως, θα τα περιορίσουμε εάν πέριξ της φωλιάς τους αλείψουμε κατράμι. Τόσο ο Πάξαμος, όσο και ο Σωτίων υποστηρίζουν το ότι οι προς φύτευση σπόροι μπορούν να γλιτώσουν από τα μυρμήγκια εάν τους περιβάλλουμε με μία γραμμή από κιμωλία ή εάν τοποθετήσουμε περιμετρικώς άγρια ρίγανη. Επιπροσθέτως, θα εξαναγκαστούν να απομακρυνθούν από τη φωλιά τους εάν ρίξουμε σε αυτή μία σκόνη η οποία προκύπτει όταν κατακαύσουμε κοχλιούς σαλιγκαριών μαζί με μοσχολίβανο και τα κοπανήσουμε. Τέλος, άλλο μείγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρυνθούν από τη φωλιά τους είναι αυτό που προκύπτει εάν ανακατεύσουμε θειάφι και ρίγανη και στη συνέχεια τη ραντίσουμε.
2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων